Häll även på de hackade nötterna, fröerna och kokos.
Blanda de torra ingredienserna på plåten.
7. Smält kokosoljan på svag värme tillsammans med honung, vanilj, kanel och kardemumma. 8. Tillsätt det kokande vattnet i grytan och blanda. 9. Fördela den varma kokosblandningen över de torra ingredienserna i långpannan och massera ihop granolan med dina händer så att allt blir bra fördelat.
10. Sätt in plåten i ugnen. 11. Blanda och vänd försiktigt i granolan emellanåt. 12. Sänk temperaturen i ugnen efter ca 15 minuter till 160 grader, se till så att grenolan inte bränns – sänk ytterligare om det behövs. 13. Grädda färdigt tills granolan är helt torr – ta ut den ur ugnen. 14. Tillsätt russin, tranbär, gojibär och blåbär och låt svalna helt. 15. Förvara i tätslutande burk.
Hemma hos oss är det nu daglig skörd av tomater, chili och – fikon. Ett trevligt sätt att ta hand om sina fikon är att koka fikonmarmelad – njutbar till en ostbricka eller varför inte ge bort i present!
Dagens fikonskörd – av blandad kvalitet och mognad.
ca 10 små glasburkar
Ca 1 kg tvättade och torkade fasta mogna fikon
ca 400 g syltsocker
1/2 citron (gärna ekologisk)
2 krm torkad rosmarin
1 krm chiliflakes
Skär av skaftet på de sköljda fikonen.
Dela sedan fikonen i mindre bitar i ”marmeladstorlek”
Lägg de delade fikonen i en gryta (ca 5 liters) och häll på kallt vatten så att det precis täcker fikonen.
Tvätta citronen noga och riv sen skalet och pressa citronsaften från halva citronen och häll i grytan med fikonen.
Tillsätt chiliflakes och rosmarin.
Låt det hela koka upp på spisen och låt det därefter koka försiktigt under omrörning i ca 3-4 minuter.
Häll då över sockret och låt koka i ca 10 minuter. Rör om under tiden.
Dags att hälla upp på glasburkar- rena diskade glasburkar (gärna diskmaskin) – sätt dem i 100 graders ugn ca 10 minuter så blir de sterila. Häll upp marmeladen direkt i de varma burkana.
Dessa är så goda och perfekta till lunchlådan. Jag serverade med sallad och crème fraiche och det blev en supergod lunch. Receptet blir till ca 14 falaflar:
400 g kikärtor, sköljda
3 pressade vitlöksklyftor
1/2 rödlök, grovt hackad
1 tsk spiskummin
ett knippe färsk persilja
1 msk tahini
1 msk sesamfrön
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
kokosolja
salt, peppar
Sätt ugnen på 190°.
Lägg alla ingredienser utom kokosoljan i en matberedare och mixa. Du kanske måste tillsätta en msk vatten för konsistensens skull.
Smörj en plåt med kokosoljan. Forma bollar, ca en matsked i storlek, och grädda i ugnen ca 30 minuter. Vänd på dem halvvägs.