Månadsarkiv: november 2014

Kolakakor

Fredag!!!!

En ny sötsak idag, och det är kolakakor. Detta receptet har jag fått från min farmor och jag älskar det! Kakorna blir så goda och det går snabbt att baka om man har lite stressigt någon gång. Här är receptet för ca 40 kolakakor:

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Rör rumsvarmt fett och socker i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg (eller blanda allt i en matberedare).
  3. Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till längder lika långa som plåten, ca 40 cm. Lägg de på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och platta till dem lite.
  4. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.  Skär längderna i sneda, ca 3 cm breda bitar, medan de ännu är varma.

IMG_2935 IMG_2937

Chocolate Chip Cookies

Hej igen,

Idag är det fredag vilket betyder en sötsak! Denna gången bakade jag chocolate chip cookies, ett säkert kort. Dessa är svåra att misslyckas med och extremt goda. Detta behöver du:

  • 150 g smör
  • 5 ¼ dl mjöl
  • en nypa salt
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 1 stort ägg
  • 1 stor äggula
  • 150 g mjölkchoklad
  • 150 g mörkchoklad
  1. Värm ugnen till 160°. Smält smöret. Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.
  2. Vispa samman det smälta smöret, farinsocker, strösocker och vanilj. Tillsätt ägg och äggula och vispa till en jämn smet.
  3. Rör ner mjölblandningen och rör eller knåda till en deg. Hacka chokladen och tillsätt den och blanda tills jämnt fördelad.
  4. Rulla lagom stora bollar (ca 2-3 plåtar) och placera på bakplåtspapper. Se till att lämna tillräckligt mellanrum mellan varje kaka eftersom de kommer sjunka ut i ugnen. Grädda 10-13 minuter.

IMG_2900 IMG_2902 IMG_2905 IMG_2908

Bananpannkakor

Hejsan svejsan,

Bananpannkakor är ett väldigt bra rätt, antingen efter träningen eller bara som extra energi. Fungerar lika bra som en stadig frukost eller som ett mellanmål. Det är nyttigt, snabblagat och framförallt väldigt gott! Jag har gjort det två gånger nu och har blivit nöjd med resultatet båda gångerna. Det är mycket mer mättande än en vanlig pannkaka och som sagt nyttigare. Dessutom gillar plånboken detta mellanmålet. Detta behöver du till bananpannkakor för två personer:

  • 2 bananer
  • 2 ägg
  • 1 dl havregryn
  • en nypa salt
  1. Mosa bananerna och vispa ihop med ägg. Ha sedan i havregryn och en nypa sal.
  2. Hetta upp stekpannan med matolja och stek pannkakorna så de får en fin färg på båda sidorna. Servera ev. med bär, kokosflingor, frukt…

IMG_2892 IMG_2893

Kladdkaka med After-Eight

Hellååå!

Igår bakade jag en kladdkaka med ett after-eight täcke till min pappas jobb. Tror den blev riktigt bra! Jag har gjort den två gånger förut och den har blivit lyckad alla gånger. After-eighten gör verkligen så att kladdkakan blir lite extra och lite godare än vanligt. Täcket gör det lite segare och man får en god mint smak på kladdkakan. Det här är vad du behöver till kladdkakan:

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ca 8 bitar after-eight
  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 21 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.
  2. Sikta mjöl, kakao, vaniljsocker och salt för att slippa klumpar. Rör ner blandningen  i äggsmeten.
  3. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter i 200°C.
  4. Smält after-eighten över vattenbad och bred ut den över kladdkakan.

Receptet tog jag från en bok som heter ”Kladdkakor” skriven av Maria Öhrn . Jag har gjort om det lite grann och lagt till after-eighten.

IMG_2882 IMG_2887IMG_2885