Månadsarkiv: december 2014

Lucia = Lussekatter

Hej hej!

Lussekatter, lussebullar, saffransbullar…. vad du än kallar det så tillhör de julen enligt mig! Eftersom det är lucia idag tänkte jag att det passade perfekt att dela med mig ett jättebra recept på lussekatter. Bullarna blir väldigt fluffiga och goda. Det roliga med lussekatter är att man kan göra de lite hur man vill i utbakningen eftersom du kan göra vilken form du vill på dem. Detta receptet är ett klassiskt recept på lussekatter med russin i.  Annars finns det även lussekatter med bl a mandelmassa i men dessa är mer ”traditionella” och receptet är för 32 st!

  • 200 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 kuvert (1g) saffran + 1 sockerbit
  • 1 paket (50g) jäst
  • 1 krm salt
  • 1-1 ½ dl socker
  • 3 msk ljummet vatten
  • 2 medelstora ägg
  • 16-17 dl vetemjöl
  • Russin till garnering
  • 1 ägg att pensla med
  1. Smält smör, häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37°). Stöt saffran + sockerbit i mortel och tillsätt detta.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om.
  3. Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner ägg och rör om igen. Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakning.
  4. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1 ½ timme.
  5. Värm ugnen till 240°. Täck två plåtar med bakplåtspapper eller smörj plåtarna.
  6. Ta några tag i jästa degen med en trägaffel, tippa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
  7. Dela först degen i 2 delar. Skär sedan sådan bit i 4 delar. Dela en fjärde del i taget i ytterligare 4 bitar.
  8. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis S-form (här kan man då göra vilken annan form man vill). lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med russin som trycks ner ordentligt.
  9. Jäs de urbakade lussebullarna ca 10 min. Pensla de sedan noga med lätt vispat ägg.
  10. Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 min. Låt bullarna svalna väl täckt av en handduk. Det är extra viktigt att inte låta just saffransbröd kallna utan ”täcke” eftersom de torkar snabbare än vanligt vetebröd.

Lussekatter är jättegott som julfika eller ta till sitt mellanmål så här på julen. Receptet kommer från receptboken: Vinterns goda ting av Anna Bergenström & Fannty Bergenström som har väldigt många bra recept till julen.

IMG_2988 IMG_2986 IMG_2989