Månadsarkiv: mars 2015

Dumlemuffins

Hej igen! Fredag och fredagens sötsak. Denna gången blev det en dumlemuffin. Detta är då en vanlig chokladmuffin med en dumlekaramell i. Enkelt men väldligt gott! Glutenfritt  recept har jag på dessa och det finns HÄR för er som är intresserade. Detta receptet blir till ca 15 muffins:

IMG_3456

 

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 15 dumlekarameller

IMG_3458

  1. Ställ veckade pappersformar på en plåt.
  2. Smält matfettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna.
  4. Blanda till sist i matfettet. Fördela smeten i formarna och lägg i en dumle i varje muffin och tryck ner den lite grann.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 200°C.
IMG_3443
tryck ner dumlebitarna lite grann

IMG_3459

Glutenfria dumlemuffins

Hej! Detta är en glutenfri variant på fredagens sötsak. Receptet är till 10 muffins:

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 2-3 msk kakao
  • 1 dl potatis mjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 10 st dumle karameller

IMG_3451

  1. Ställ veckade pappersformar på en plåt.
  2. Rör samman smör och socker. Tillsätt kakaon och ägget.
  3. Rör i potatismjölet, blandat med bakpulvret.
  4. Fyll smeten till knappt hälften i formarna . Tryck ner en dumle i varje muffin.
  5. Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 10 minuter i 200°C.

IMG_3449 IMG_3454

 

Drömmar (med glutenfritt alternativ)

Hej!

Denna fredagen gjorde jag drömmar. Jag testade även att göra det glutenfritt och det blev precis lika bra! Däremot är smeten lite annorlunda men efter de varit inne i ugnen så är de perfekta. Det som är så bra med det glutenfria är att det är samma recept men att du byter ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix! Receptet är för 50 drömmar:

  • 100 g mjukt smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl smaklös olja (jag använde rapsolja)
  • 1 tsk hjortronsalt (går lika bra att byta ut det mot 2 tsk bakpulver)
  • ca 5 dl vetemjöl (jag använde lailas mjölmix – den blåa förpackningen- som glutenfritt alternativ)
  1. Blanda smör, socker och vaniljsocker. Jag valde att nypa smöret med sockret så det blir jämt fördelat men det går lika bra att vispa smöret och sockret med elvisp.
  2. Häll i oljan, lite i taget, så det blir en jämn smet.
  3. Blanda hjortronsaltet (eller bakpulvret) med lite av mjölet och blanda i det i smörblandningen. Tillsätt resten av mjölet.
  4. Dela degen i två delar och rulla båda delarna till korvar. Dela varje ”korv” i 25 bitar (om du gör hela receptet). Rulla varje bit till en boll som du sedan trycker ut lite lätt med baksidan av en sked. Glutenfritt: Den glutenfria degen är lite smetigare än den andra så jag tog ungefär en matsked smet från bunken som jag rullade och la på plåten och tryckte ut med en sked. Jag rullar alltså INTE ut denna degen i 2 delar och skär varje del i 25 bitar utan gör lite som man kan göra med chokladbollar.
  5. Grädda i 150°C över-under värme eller 125°C varmluft i 20 minuter.
  6. Låt svalna på plåten (de kommer vara väldigt porösa när du tar ut dem och de fortfarande är varma. När de svalnar kommer de bli lite fastare och enkla att ta upp utan att de sönderfaller)

IMG_3424 IMG_3427

Östgötabullar

Hej!

FREDAG! Äntligen! Som ni vet betyder det en ny sötsak. Denna gången blev det östgötabullar. Det är en kalljäst bulle vilket gör att den tar lite kortare tid att göra än ex. kanelbullar då de bara jäser en gång (när de är utbakade). Receptet blir till ca 30 bullar:

  • 150 g smör
  • 7 dl (350 g) vetemjöl
  • 2 dl kall mjölk
  • 30 g jäst
  • 1 msk strösocker

fyllning:

  • 2 msk (30 g) smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

+ ett ägg till pensling

  1. Häll mjölet i degbunken och finfördela smöret i mjölet med fingertopparna. Tillsätt mjölken och jästen utrörd i socker.
  2. Kavla genast ut degen till en ca 1/2 tjock kaka. (försök att kavla ut den så fyrkantigt som möjligt då du i nästa steg ska skära ut fyrkanter och då kommer det annars bli jobbigt att få fyrkanter)
  3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och bred den på kakan.
  4. Skär ut fyrkanter och vik samman dem till knyten. Lägg knytena i små pappersformar.
  5. Ställ dem att jäsa i ca 30 minuter på ej för varm plats.
  6. Pensla med ägg. Grädda i 275°C ca 7 minuter.

IMG_3418 IMG_3423

Kärleksmums

Hallå!

Då kommer fredagens sötsak! Denna veckan blev det kärleksmums. En kaka du kommer älska om du gillar choklad med lite kaffesmak och kokos. Trotts att jag själv inte gillar kaffe älskar jag denna kakan! Jag har testat några recept men fastnat för detta, det kommer från Ica:s hemsida där det finns väldigt bra recept. Receptet är för 30 rutor:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 2 dl starkt kaffe eller vatten
  • 200g smör eller margarin
  • 5 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Glasyr:

  • 3 ½ dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 60 g smör eller margarin (motsvarar 4 msk)
  • 2-3 msk kallt starkt kaffe

Garnering:  ca 2 dl kokosflingor

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm (för 30 bitar)
  3. Kaka: Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Koka upp vätskan i en kastrull. Skär matfettet i mindre bitar, lägg det i kastrullen för att smälta.
  4. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om. Vänd ner matfettsblandningen och blanda om väl.
  5. Häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakan kallna i långpannan.
  6. Glasyr: Sikta florsocker och kakao i en bunke. Smält matfettet och blanda ner kaffet. Rör ner det i sockerblandningen och rör glasyren slät. Bred glasyren på kakan.

Garnering: Strö på kokos. Skär kakan i bitar

IMG_3413 IMG_3414