Månadsarkiv: april 2015

Frozen cheesecake

Hallå!

Denna fredagen blev det en frozen cheesecake! Det tar inte jätte lång tid att göra men den måste stå minst en natt i frysen innan du kan äta den. Detta är väldigt enkelt att göra glutenfritt. Eftersom det bara är botten som skiljer och den endast består av smulade kex blir det ingen skillnad direkt. Du kan antingen använda glutenfria pepparkakor eller digestivekex. Receptet blir till ca 8-10 personer, cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre:

IMG_3474

 • 4 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 400 g philadelphiaost
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 4 dl vispgrädde
 • 6-12 st digestivekex (glutenfria digestivekex eller pepparkakor funkar bra som alternativ), beroende på hur tjock botten du vill ha

 

 1. Smula ner digestivekex (ev pepparkakor) i botten på formen. Här la jag kexen i en plastpåse,  knöt åt och bankade och rullade en kavel fram och tillbaka för att enkelt få smulor. Sen hällde jag över smulorna i formen.
 2. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
 3. Vispa äggulorna med sockret pösigt. Häll i osten och vaniljsockret i äggsmeten, rör samman (gärna i matberedare eller med elvisp).
 4. Vispa grädden i en skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
 5. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
 6. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en halvtimme-timme innan den ska avnjutas. IMG_3473IMG_3476