Månadsarkiv: maj 2015

Havrekakor med russin

Hej!

Då var det dags igen, en fredagssötsak! Denna veckan blev det havrekakor med russin. Tycker du inte om russin kan du göra detta receptet men strunta i att ta i dem- det går lika bra. Men jag lovar er att det är supergott! Receptet blir till ca 28 kakor:IMG_3548

  • 200 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 4,5 dl havregryn
  • 2 dl russin

IMG_3538IMG_3541

  1. Rör smör och socker mjukt.
  2. Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda sedan ihop det med smöret. Blanda därefter i havregrynen, och sist russinen.
  3. Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 13 minuter. De kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna.
  5. Låt dem svalna på galler.

IMG_3546 IMG_3547

Frasvåfflor

Hej!

Denna fredagen är det som normalt med en fredagssötsak! Denna fredagen blev det frasvåfflor. Ja, jag vet att våffeldagen var i mars men jag tycker att man kan äta våfflor året runt och framför allt så här på våren. Receptet blir till ca 10-15 laggar:IMG_3529

  • 50 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2,5 dl neutralt kolsyrat vatten
  • 2 krm salt
  • 4 dl vispgrädde

IMG_3523

  1. Smält smör. Rör mjöl, vatten och salt till en jämn smet.
  2. Vispa grädden tjock. Rör ner det smälta smöret och grädden i smeten.
  3. Hetta upp laggen och smörj. Häll i ca 1 dl smet per lagg och tryck långsamt ner ”locket” på laggen. Det tog ca 4 minuter för mina våfflor att bli klara.
  4. Lägg våfflorna på galler och servera med ex. bär, sylt, grädde eller glass!

IMG_3527 IMG_3531IMG_3524

Lunchtips- Grönsaker i ugn

Hej hej!

Redan fredag igen, så snabbt veckan gått! Jag har haft en vecka med en hel del läxor och nationella prov men även annat. Detta är en av anledningarna till varför det inte blir en fredagens sötsak denna veckan heller. Däremot får ni ett underbart gott och vegetariskt lunchtips! Självklart kan du byta och ändra mängden av grönsakerna! Detta är bara ett förslag på hur du kan göra det. Receptet blir för  ca 3-4 personer -lite beroende på hur hungriga ni är:

IMG_3478

  • 3morot
  •  4 små potatisar
  • 1/2 till en hel sötpotatis
  • 1 gul paprika
  • 1 orange paprika
  • 1 röd paprika
  • 1/2 aubergine
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyfter
  • olivolja
  • rosmarin
  • timjan
  • salt
  • basilika

ex på tillbehör (som jag hade denna gången):

  • basilikasås – 1 dl kvarg (funkar även bra med crème fraiche eller gräddfil) och 2 msk pesto
  • kikärtor (eller något annat protein)

IMG_3489

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Hacka och skala morot, potatis och sötpotatis. Lägg de i en ugnsform eller långpanna. Häll på lite olivolja, salt och rosmarin efter smak.
  3. Låt de vara inne ca 10-15 min beroende på hur stora du skärt dem. De ska börja bli lite mjuka men fortfarande vara hårda i mitten.
  4. Hacka paprikan, löken, auberginen och vitlöken.
  5. När rotfrukterna har varit inne i ugnen 10-15 minuter lägger du på de andra grönsakerna.  Häll över lite till olivolja om det behövs och alla kryddor.
  6. Låt vara inne i ugnen ca 10 minuter till eller tills grönsakerna är mjuka.

 

  1. OM SÅS: blanda kvargen med peston och servera till.
  2. Servera med ex. kikärtor- antigen marinerade eller naturella. Jag körde på naturella denna gången!

IMG_3480IMG_3486 IMG_3479

 

Lunchtips- Pestopasta med ärtor & spenat

Hej!

Med tanke på att det var valborg och sedan 1 maj så blev det ingen fredagens sötsak men istället får ni ett perfekt lunchtips! Snabbt, enkelt, nyttigt och framförallt gott- pestopasta med spenat och ärtor. Jag blev inspirerad från Deliciously Ella‘s recept. Recpetet är för 4 personer:

IMG_3469

Pesto:

  • 100 g pinjenötter
  • 200 ml olivolja
  • en handfull färsk basilika ca 30g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • salt

Pasta:

  • 400 g pasta (jag använde spagetti)
  • 300 g frysta ärtor
  • 200 g färsk spenat
  • ev. 1 citron

IMG_3463

  1. Pressa citronsaft, ta av skaftet från basilikan, skala och pressa vitlöken i en matberedare. Tillsätt resten av pestoingredienserna och sätt på matberedaren. Låt den va på tills du har en slät och krämig pesto. Ställ den åt sidan. (Du kan använda en stavmixer istället för matberedare om du inte har någon)
  2. Koka pastan enligt anvisning på paketet. När det är ca 1-2 minuter kvar på pastan häller du i ärtorna och låter de koka de sista minuterna.
  3. Häll av pastavattnet och häll i spenaten och pressa eventuellt över lite citronjuice på pastan!
  4. Klar att servera!

IMG_3465 IMG_3468