Månadsarkiv: juni 2015

Äpplesmulpaj

Hej!

Tro det eller ej men det blev en fredagssötsak även denna fredagen! Jag tänkte först bara säga att jag fick ett sätt från Leilas general store och de är sååååå underbara. De är miljövänligt producerade och överdrivet fina så TACK till er som gav de till mig – jag uppskattar de VERKLIGEN!!!

Jag gjorde en äppelpaj denna veckan! Det är så bra om man har mycket äpplen hemma eller om man har äpplen som börjar bli gamla och man tänker slänga de- då kan man göra de i en paj istället för att slänga dem. Det gör inget om de är lite mosiga- de blir nästan bara bättre då äpplen får mer smak destu mognare de är! Receptet blir till en vanlig pajform (ca 21 cm i diameter):

IMG_3603

Fyllning:

  • ca 800 g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm flingsalt
  • smör eller olja till att smörja formen

 

Smul-”smeten”:

  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk flingsalt
  • vispad grädde, vanlijsås eller glas är perfekt att servera till!
    IMG_3591
    Den blåa skålen är från Leilas general store

    IMG_3588

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i sockret och flingsaltet.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker, vanlijsocker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (funkar lika bra med 21 cm – beroende på hur tjock du vill ha den).
  4. Fördela smulorna över äppelbitarna och grädda pajen i mitten av ugnen ca 20-25 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna något eller låt bli kall och servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass som exempel.  IMG_3593 IMG_3596 IMG_3599