Månadsarkiv: juli 2015

Lax med tagliatelle och röd pesto- huvudrätt

Hej!

Här är ett recept som passar bra både som lunch och middag. Jag och min kusin lagade detta en kväll till våra familjer och maten blev riktigt bra så jag kan verkligen rekommendera detta receptet som blir till 8 portioner:

  • 500 g tagliatelle
  • 8 laxfiléer

till röda peston:

  • 0.5 dl olivolja
  • 1 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk hackad vitlök
  • en burk (285 g) soltorkade tomater
  • 80 g solroskärnor
  • 2 msk tomatpuré
  1. Stek laxen med lite peppar, salt och citron så den får en fin färg. Lägg sedan i en ugnsform och sätt in i ugnen på 125°.
  2. Lägg alla ingredienser till peston i en matberedare och mixa till en smet (eller i en skål och kör med stavmixer).
  3. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
  4. Häll av pasta vattnet och blanda i peston.

IMG_3665IMG_3663  IMG_3667

Smoothieglass

Hej!

FREDAG! Nu på sommaren är det gott med kalla saker. Smoothieglass är inte lika sött och har inte precis lika mycket smak som vanlig glass men den är såååå läskande och somrig och perfekt till en varm sommardag. Det behövs glassformar och pinnar till dessa men har du ej detta kan du ta glas och gamla glasspinnar du diskar och gör det i plastmuggar istället. Receptet blir till 8 glasspinnar:

IMG_3648

 

Hallon-/Jordgubbsglass (överst och blir ca 4 dl glassmet)

  • 100 g frysta hallon
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 1 lime
  • 100 g vaniljkvarg
  • 2 dl vatten

Björnbär-/Hallonglass (botten och blir ca 2 dl glassmet)

  • 50 g kvarg
  • 50 g frysta björnbär
  • 40 g frysta hallon
  • ½ dl vatten
  • ½ lime
  1. Lägg alla ingredienser till hallon/jordgubbsglassen i din mixer och mixa det till en slät smet.
  2. Häll smeten i dina isglasshållare och fyll de till ungefär ¾ . Sätt i en glasspinne i alla hållare. Låt de stå i frysen ca 30 min.
  3. Gör smeten till björnbär/hallonglassen genom att mixa alla ingredienserna.
  4. Ta ut glasshållarna med hallon/jordgubbsglassen ur frysen och fyll de med björnbär/hallonglassmeten.
  5. Låt stå i frysen minst 5-6 timmar innan du äter dem!

IMG_3635IMG_3648

Sockerkaka

Hej!

Denna fredagen blev det en klassisk sötsak som jag aldrig tröttnar på; SOCKERKAKA! Receptet kommer från kokboken ”sju sorters kakor” och är det bästa receptet jag hittat på sockerkaka så här är det!

IMG_3625

  • 150g smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält matfettet och låt det svalna.
  3. Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt mjölet, bakpulvret, smaktillsatsen och matfettet. Rör om tills allt är väl blandat.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Låt kakan svalna lite grann i formen  innan du stjälper upp den.

IMG_3620  IMG_3631IMG_3627

Vattenmelon- och fetaost sallad

Hej!!

Denna fredagen blev det ingen sötsak- som jag ”varnat” om. Däremot får ni en somrig lördagslunch! Jag har sett från flera matbloggar olika sallader med vattenmelon i och jag ville testa. Detta receptet var det jag fastnade för. Först var jag väldigt skeptisk till att blanda melon med fetaost och de andra ingredienserna i men det skeptiska omvandlades snabbt till nyfikenhet. Så efter mycket prat gjorde jag äntligen denna lunchen- och den var såå god! Det kanske inte låter så mättande men jag blev väldigt mätt efter jag ätit upp. Jag hade kyckling och lite bröd till salladen vilket gjorde det lite mer matigt. Receptet är till 4 personer:

IMG_3604

  • drygt en halv vattenmelon (lite beroende på hur stor melonen är)
  • 1 burk tärnad fetaost
  • 2 dl kapris (jag använde de stora)
  • 2 dl svara bönor
  • lite färsk oregano

dressing:

  • 5 msk olivolja
  • 3 msk citron
  • 1 msk honung

servera med:

  • kyckling
  • salt, peppar, oregano
  • bröd
  1. Hacka melonen i tärningar. Blanda melonen med fetaost, bönor och kapris.
  2. Häll upp salladen i en skål. Toppa den med lite oregano.
  3. Stek kycklingen (eller vad du vill servera salladen med) i lite salt, peppar och oregano.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen. Häll antingen på dressingen på salladen eller servera den bredvid.

IMG_3611IMG_3607 IMG_3610