Månadsarkiv: augusti 2015

Glutenfria vanilj- (eller kanel) bullar

Heeeejj!

Alltid lika skönt med fredag och lika gott med en sötsak! För ett tag sedan la jag upp ett recept på kanel och vaniljkransar/bullar som ni kan hitta HÄR. Sedan bjöd min kusin mig på glutenfria kanelbullar som jag tyckte var riktigt goda! Så idag tänkte jag dela med mig av det, däremot har jag ändrat lite grann. Receptet blir till 30 bullar:IMG_3824

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk mald kardemumma
  • ca 12 dl Lailas glutenfria bakmix

fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker (eller 1 msk kardemumma och 1 msk kanel om du hellre vill göra kanelbullar)
till pensling:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
  1. Smält smöret med mjölken till 37°C . Smula jästen och häll i mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Blanda tillsist i mjölet.
  2. Knåda degen lite grann och låt sedan jäsa i 30 minuter.
  3. Blanda smör, socker och smaktillsats medan degen jäser.
  4. Arbeta samman degen efter jäsningen och pudra bordet med litet mjölmix innan du tar ut degen och knådar den lätt. Dela degen i tre delar och kavla ut dem.
  5. Bred på fyllning och rulla samman. Skär varje rulle i 10 skivor (eller gör som jag och vik istället varje”platta” av deg på hälften och skär varje i i 10 strimlor. Tvinna strimlan och gör en knut-liknande grej av degen och lägg dem på en plåt i muffinsformar och låt jäsa i ytterligare 30 min.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan på mittfalsen i ca 12 minuter. Bullarna kan frysas.

IMG_3826 IMG_3829 IMG_3833 IMG_3836

Kokostårta med hallon – glutenfritt alternativ

Hej!

Då var det fredag med en sötsak. Denna sötsaken är såååå god och gillar du kokos och hallon måste du göra den! Vill du göra den glutenfri är det bara att byta ut vetemjölet mot majsmjöl. Receptet blir till en vanlig (24 cm i diameter) form:IMG_3796

Mördeg:

  • 125 g smör
  • 5 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 3 dl vetemjöl (ev majsmjöl om glutenfri)

Kokos kräm:

  • 1 ¾ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • ½ dl maizenamjöl
  • ¾ vetemjöl (ev majsmjöl om glutenfri)
  • 0.5 liter mjölk
  • 4 äggulor
  • 50 g smör
  • 4 dl kokosflingor
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping

  • Knappt tinade hallon ELLER färska hallon
  1. Blanda snabbt mördeg. Låt den ligga kallt en stund. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) 24 cm.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen 20 min i 175°C.
  3. Blanda socker, salt, maizenamjöl, vetemjöl och mjölk i en kastrull.
  4. Värm under omrörning och låt krämen tjockna- den ska knappt få sjuda under omrörning i 2 minuter.
  5. Tillsätt äggulor samt smör och kokos och rör kraftigt. Låt det sjuda ytterligare 1 minut- rör hela tiden!
  6. Ta av från värmen och låt svalna, rör då och då.
  7. Smaksätt den kallnade krämen med vaniljsocker. Fyll mördegen med kokoskrämen. Garnera med hallon

IMG_3791

IMG_3792

IMG_3794

Jordgubb- och rabarber cheesecake – Glutenfri

Hej!

Denna fredagen blev det en somrig och riktigt god sötsak: Jordgubbscheesecake. Är du glutenintolerant är den så enkel att göra glutenfri. Byt bara ut kexen mot glutenfria. Däremot tar det ett tag att göra denna cheesecaken. Men har du tiden- gör kakan för den är jättegod! Receptet blir till en 21 cm i diameter form:

IMG_3748IMG_3776

Botten:

  • 200 g digestivekex (ev glutenfria)
  • 75 g smör
  • 1 tsk kanel

Fyllning:

  • 2 stjälkar rabarber
  • 2 msk socker
  • 3 ägg
  • 500 g philadelphiaost
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk socker

topping

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl jordgubbssylt
  • 2 gelatinblad
  1. Smält smöret. Kör kex, smör och kanel i en matberedare till smulor. Tryck ut det i en form med löstagbar botten. Ställ formen kallt i 30 minuter.
  2. Skiva rabarbern och koka den till en kompott med 2 msk socker och 1 msk vatten. Låt svalna.
  3. Vispa upp äggen. Blanda philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Rör ner ägg och rabarberkompott. Häll ostfyllningen i formen och baka i 150°C i 40 minuter. Ta ut formen och låt svalna i 15 minuter.
  4. Rör samman crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred detta över kakan och grädda. Låt svalna i 5 minuter i 175°C. Låt kallna.
  5. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Värm jordgubbssylten och sila den. Låt gelatinbladen smälta i jordgubbssylten. Låt sylten svalna tills den börjar stelna. Häll den då över cheesecaken och låt stelna.    IMG_3772 IMG_3773  IMG_3779

Raw cashew- och hallonkakor

Hej!

Förra fredagen blev det tyvärr inget men denna fredagen kommer jag med en sötsak. Denna sötsaken är en nyttigare kaka och innehåller bara 4 ingredienser! Där är även en raw kaka så det tillagas inte i ugnen utan den ligger i frysen och stelnar. Dessutom är kakan gluten och laktosfri och kan ätas av veganer. Receptet kommer från en av mina favoritbloggar Deliciously Ella och det blir 6 stora kakor (det är ett engelskt recept vilket betyder att måtten är i cups men om du inte har dessa måtten kan du omvandla måtten från cups till svenska mått HÄR):

IMG_3729

  • 1 ½ cup cashew nötter
  • ¼ cup lönnsirap
  • ¼ cup smält raw kakaosmör
  • ½ cup färska eller frysta hallon
  1. Rosta cashew nötterna i 180°C i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Mixa i en mixer till ett mjöl.
  2. Blanda cashewmjölet med lönnsirapen och det smälta kakosmöret. Lägg sedan i hallonen och blanda till en jämn smet.
  3. Ta en plåt med bakplåtspapper och droppa några skedar av blandningen och forma den till önskad storlek på kakan med en sked .
  4. Ställ plåten i frysen tills kakorna har stenlat. Lägg upp på en tallrik och njut!

IMG_3723 IMG_3724