Månadsarkiv: september 2015

Morotskaka

Hej!

FREDAG!!!! SÖTSAK!!! YEY!!! Äntligen fredag och en ny sötsak. Idag blev det en morotskaka. Jag tog däremot och hoppade över glasyren som är på för jag tycker det är godare så men vill ni göra den så kommer även det stå med i receptet. Det blir till en vanlig ca 21 cm i diameter form ca 12 portioner:

IMG_3896

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 160 g smält smör
  • 400 g morötter
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 2 tsk kardemumma
  • socker
  • kanel
  • ströbröd

Frosting (som sagt hoppade jag över detta men det går lika bra att ha):

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  1. Värm ugnen till 175°C. Vispa ägg och socker fluffigt i ca 5 minuter.
  2. Smält smöret och låt det svala. Skala och riv morötterna.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt smöret och morötterna.
  4. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Häll i smeten i formen och strö över lite kanel och strösocker. Grädda i ca 40 minuter och låt kakan svalna

Frosting:

  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över morotskakan.

IMG_3891IMG_3901IMG_3899

Kladdkaka med apelsin och chokladkräm

Hej!

Här kommer en riktig dröm om du älskar choklad! Det är en kladdkaka med chokladsmak som gör kakan lite friskare än en vanlig. Chokladkrämen som är på är supergod och kan användas till mycket mer än bara kladdkaka ex glasyr till muffins! Receptet blir till en vanlig ca 21 cm i diameter form (8-10 personer):IMG_3881IMG_3878

  • 300 g smör
  • 6 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 1 dl kakao

Chokladkräm:

  • 100 g smör
  • ½ dl kakao
  • 1 ¼ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk mjölk

Garnering:

  • 75 g mörk choklad
  • rivet skal av apelsin
  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med ca 25 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Smält smöret i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet.
  3. Häll av ¼ av smeten i en skål. Blanda ner apelsinskalet i skålen.
  4. Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen i 30 minuter. Den kommer vara väldigt lös när du tar ut den men den stelnar sen! Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.
  5. Chokladkräm: Skär smöret i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakaon i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.
  6. Lossa kakan från formen och bre över krämen. Skär choklad i flagor med en vass kniv. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.

IMG_3877     IMG_3888IMG_3887

Tonfisk- och paprikafylld enchilladas

Hej hej!

Som ni nog märker blev det ingen sötsak denna fredagen utan en maträtt. Detta receptet kommer från ica.se som jag gjort flera gånger och det är verkligen sååå gott!! Kan rekommendera det starkt! Till 4 personer:

  • 4 paprikor (gärna i olika färger)
  • 2 burkar tonfisk i vatten (à 200 g)
  • 1 burk kesella/kvarg (à 250 g, 10% fett)
  • 1 burk tomatsalsa mild, medium eller het (1 burk motsvarar ca 350 g)
  • 8 tortillabröd
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 12 tsk spiskummin
  1. Skölj, kärna ur och fintärna paprikorna. Fräs dem i olja några min. Låt tonfisken rinna av och blanda med paprikan. Krydda med salt, peppar och gärna spiskummin. Rör ner 1 dl av kvargen och 1 dl av salsan (för 4 port).
  2. Fördela tonfiskröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg dem i en lättsmord ugnssäker form. Blanda resten av kesellan med salsan. Bred blandningen över tortillarullarna. (strö gärna över lite riven ost innan du gratinerar de i ugnen). Gratinera mitt i ugnen i 250°C, 6-8 min. Servera enchilladasen med sallad.

IMG_3732 IMG_3734 IMG_3739 IMG_3744

Granola bars

Hej!

Denna fredagen är det en lite annorlunda sötsak. 1: jag har inte bakat det 2: det är en nyttig sötsak som är mer ett mellanmål än efterrätt som det brukar vara. Det är min bror som bakat denna veckan och precis som titeln säger är det granola bars. Han har även tagit de festa fotona. Detta är som sagt ett väldigt energirikt mellanmål. Det är ett amerikanskt recept med måtten cup. Har du inte sånna mått hemma så kan du omvandla de HÄR.

IMG_3871

  • 1 cup cashewnötter
  • 3/4 cup mandel
  • 1/4 cup pumpafrön, skalade
  • 1/4 cup solrosfrön , skalade
  • 1/2 cup osötad kokosflingor
  • 1/4 cup kokosolja
  • 1/4 cup honung
  • 1 tsk vanilj
  • 1 cup torkade tranbär
  • 1 tsk salt
  1. Värm ugnen till 150°C. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg cashewnötter , mandlar , kokosflingor och pumpafrön i en mixer och mixa så att blandningen blir i mindre bitar.
  3. Smält kokosoljan, vanilj och honung tillsammans i 40-50 sekunder i en mikrovågsugn . Blanda det med blandningen från mixern och häll i solrosfrön, rör om.
  4. Bred ut blandningen på plåten och baka i 20-25 minuter under omrörning en gång , tills blandningen är lätt brynt . Ta bort från värmen. Rör i den torkade tranbär och salt . Tryck på granola blandningen för att bilda en plan , jämn yta. Man kan använda ett till bakplåtspapper för att ”fösa ihop” smeten och forma det till ett block efter det har varit i ugnen. Men det är varmt!
  5. Låt svalna i cirka 15 minuter innan du skär det i bitar.  IMG_3859IMG_3871 IMG_3867