Månadsarkiv: oktober 2015

Halloween: spindelkaka

Hej!

Nu är det höst och snart HALLOWEEN! Då tänkte jag det var passande med ett lite ”läskigt” recept nämnligen spindelkakor. Passar perfekt till halloween. Varning: ganska pilligt! Amerikanska mått används i receptet, har du inte dessa finns omvandlare HÄR. Receptet blir till 22 kakor:

IMG_4028

  • 1/2 cup osaltat smör, mjukt
  • 3/4 cup slät jordnötssmör
  • 1/3 cup farinsocker
  • 1/2 cup florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 stort ägg
  • 1 1/4 cup vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 24 runda chokladtryfflar (jag använde Lindt tryffel)
  • 3/4 cup mörk choklad
  • 48 godisögon/eller vit marsipan och choklad
  1. Om du inte har godisögon: Rulla små bollar av marsipan och lägg på ett bakplåtspapper. Smält lite choklad och ta en tandpetare för att göra en pupill på varje marsipanboll. Låt chokladen stelna. Detta kan du göra någon dag innan du gör resten av kakan.
  2. Värm ugnen till 175°C. Ställ fram två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Häll smöret och jordnötssmöret i mixern/bunke och vispa tills slät smet. Tillsätt till farin- och florsockret och vispa pösigt. Häll i vanilj och ägg.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, bakpulver och salt tillsammans i en separat skål. Blanda mjölet med jordnötsmeten.
  5. Rulla degen i 22 bollar (ca 1 1/2 msk per boll), lägg 11 på varje plåt. Grädda i 10 minuter. Ta ut ur ugnen. Använd en mortelstöt för att trycka till en hålighet i mitten på varje kaka. Grädda sedan ytterligare 6-10 minuter, tills de är gyllene.
  6. Packa upp alla chokladtryfflar. När kakorna är ute ur ugnen låt de svalna tills de nästan är vid rumstemperatur (men inte för varma heller) och lägg en tryffel i varje ”hål” i varje kaka. Om kakan är för varm kommer tryffeln smälta. Om kakan är för kall, kommer tryffeln inte fastna.(Du kan också vänta tills kakan är helt kall för att sedan ”limma” fast tryffeln med choklad om du vill vara säker.)
  7. Smält chokladen. Häll i chokladen i en spritspåse. Klippbort en liten del av ett hörn för att skapa ett hål. Spritsa 8 ben på varje kaka, med början från tryffel och sedan kroppen ner.
  8. Använd resten av den smälta chokladen till att ”limma” 2 ögon på varje tryffel spindel. Låt svala tills chokladen är fast .

IMG_4001IMG_3990IMG_3989IMG_3998       IMG_4003IMG_4022IMG_4012

 

Brownies

Hej!

FREDAG! Sååå skönt att det snart är helg! Denna fredagen blev det en klassisk sötsak (men väldigt god). B R O W N I E S ! Yummy…  Så här är receptet vilket blir till ca 15-20 bitar:

  • 100g smör
  • 100g choklad
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ev topping (smält choklad, hackad choklad, nötter, mini marshmallows….)
  1. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull på svag värme.
  2. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt ägg, socker och mjöl.
  3. Rör till jämnsmet innan du tillsätter bakpulvret. Rör noga så bakpulvret blir jämnt fördelat i smeten.
  4. Klä en 20×30 cm form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Lägg ev på nötter, marshmallows eller annan topping.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 30 minuter.
  6. Ska du ha t ex smält choklad på (det är det jag hade denna gången) så kan du ringa över den när kakan svalnat något.

IMG_3954 IMG_3957 IMG_3974

Glutenfria- jordnöts- och chokladkakor

Heeej!

Denna veckans sötsak är glutenfri och väldigt, väldigt god! Jag tycker att det ofta är svårt att baka med glutenfrittmjöl med i detta receptet gick det väldigt bra! Receptet är från finax hemsida men jag har gjort några små ändringar och det blir till ca 20 medelstora kakor:

IMG_3936

  • 100 g smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 3/4 dl socker
  • 1 ägg
  • 150 g glutenfri mjölmix
  • ½ msk kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • 65 g grovhackade jordnötter
  • 50 g grovhackad mörk choklad
  1. Vispa smör, florsocker, socker vitt och pösigt. Blanda i ägget och vispa till en jämn smet.
  2. Blanda samman mjölmix, kakao och bakpulver i en skål.
  3. Blanda ner mjölblandningen i ägg- och smörsmeten. Vänd till sist i de hackade jordnötterna och chokladhacket och blanda till en jämn smet.
  4. Klicka ut ca 1 msk smeten/kaka med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 200º, ca 8 min.
  6. Låt dina kakor svalna på galler.

IMG_3909 IMG_3915 IMG_3919 IMG_3934  IMG_3939IMG_3944

Nudelsoppa

Hej hej!

Redan fredag? Så snabbt veckan gått! Men någon sötsak blir det faktiskt inte just denna fredagen utan ni får ett superbra recept på en nudelsoppa som passar perfekt till kalla höstdagar! Receptet är från ICAs hemsida och blir lagom till 4 personer:IMG_3715

  • 1 paket risnudlar (250 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 morot
  • 2 tsk röd currypaste
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 2 msk fisksås
  • 1 grönsaksbuljong
  • 3 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • 150 g salladsärter
  • 3 salladslökar
  • 1 ask böngroddar (180 g)
  1. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vatnnet och blanda dem med hälften av rapsoljan.
  2. Skala och skiva moroten tunt.
  3. Fräs morot och currypaste i resten av oljan i en kastrull ca 1 minut.
  4. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, buljongtärningen och vattnet. Låt koka ca 5 min.
  5. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Strimla ärterna. Tillsätt i soppan.
  6. Fördela nudlarna i skålar och häll över soppan.
  7. Toppa med strimlad salladslök och böngroddar

IMG_3718  IMG_3716