Månadsarkiv: november 2015

Pepparkaksdrömmar

Hej!

Eftersom det är 1:a advent på söndag tänkte jag att det passade med ett juligt recept denna fredagen. Detta var första gången jag gjorde kakorna men de blev över förväntan! De är precis lika porösa och fina som drömmar men med en god julig pepparkakssmak. Receptet är från Coops tidning ”Mer Smak” där de har många bra recept nu till jul! Det blir 12 kakor:

IMG_4086IMG_4073

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1/2 tsk torkad ingefära
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1/2 dl smaklös olja (jag valde rapsolja)
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 2 dl vetemjöl
  1. Rör ihop smör och socker med degkrokarna på elvispen eller för hand.
  2. Tillsätt alla kryddor och ringla ner oljan under omrörning.
  3. Blanda hjorthornssaltet med mjölet och rör ner i smeten.
  4. Rulla tolv runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakorna svalna helt på plåten.

IMG_4074 IMG_4080IMG_4079  IMG_4084

 

Fröknäckebröd

Hej!

Jag vet att det inte är fredag men fick en förfrågan att lägga upp ett recept på ett fröknäckebröd så här är det! Denna veckan blev det alltså två recept men det kommer inte påverka nästa vecka då det blir fredags sötsak som vanligt. Detta fröknäcket är glutenfritt, nyttigt och framförallt supergott!

IMG_4060

  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/4 dl pumpafrön
  • lite salt
  • 2 1/2 – 3 dl kokhett vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • flingsalt
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll vattnet och oljan över blandningen och blanda ihop.
  3. Bred ut på bakplåtspapper (använd ett till bakplåtspapper och lägg över smeten för att bred ut till tunnare knäckebröd) och strö över lite flingsalt.
  4. Grädda i ugnen i 150° i ca 1 timme.
  5. Ta och bryt i lagom bitar.

IMG_4064 IMG_4068IMG_4070IMG_4066

Choklad och valnötssnittar

Hej!!!

Denna fredagen blir det ÄNTLIGEN en sötsak! Älskar du choklad och nötter är detta perfekta kakor. Jag hittade receptet från recept.nu från en deltagare i Hela Sverige Bakar. Däremot fördubblade jag receptet och skrev om instruktionerna lite grann men receptet är taget från recept.nu. Här kommer receptet som blir till ca 20 kakor:IMG_4051

  • 100 g  smör
  • msk  sirap
  • 80 g  strösocker
  • 1 tsk  vaniljsocker
  • tsk  bikarbonat
  • nypor  salt
  • 170 g  vetemjöl
  • 50 g  valnötter
  • 50 g  choklad
  • 100 g  nougat
  1. Rör samman smör, sirap och socker till en slät smet. Tillsätt vaniljsocker, bikarbonat och salt. Blanda till sist ner vetemjöl och rör ihop snabb.
  2. Finhacka valnötter och choklad. Tillsätt dessa till degen och forma till två ca 30 cm långa korvar.
  3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite grann. Grädda i ca 15 min på 200 grader, tills de är gyllenbruna.
  4. Skär kakorna i smala snitt medan den forfarande är varm, placera på galler och låt kakorna svalna.
  5. Smält nougat och ringla tunt över kakorna.

IMG_4050IMG_4042IMG_4056IMG_4057

Korvstroganoff med råris

Hej!

Först var det lov och sen kom det en väldigt annorlunda vecka vilket gjorde att det inte blev något recept med idag är det FREDAG och idag blir det ett recept! Denna fredagen blir det dock ingen sötsak utan en maträtt! Detta är en nyttig, laktosfri och framförallt GOD korvstoganoff. Receptet är taget från bloggen PT by Emma och är till för 4 portioner:IMG_3984

  • 500 gram ekologisk korv med hög kötthalt
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 paket havregrädde
  • Salt och peppar
  • råris
  • grönsaker (jag tog broccoli)
  1. Koka riset enligt förpackningen.
  2. Hacka lök och korv och stek dem tillsammans i en panna med smör.
  3. När löken är mjuk häller du på tomatpuré och grädde och smakar av med salt och peppar.
  4. Blanda såsen med råriset och servera med valfria färgglada grönsaker.

IMG_3981 IMG_3982