Månadsarkiv: januari 2016

Nöt- och fruktbröd

Hej!

Detta brödet blir riktigt bra och är ett av mina favorit bröd som är glutenfritt och hälsosamt. Nästa vecka blir det som vanligt igen med en nyttig kaka! Receptet är taget från en amerikans hemsida och därför står det i cup. Har du inte dessa måtten kan du bara googla omvandlare så kommer det upp och så kan du använda dl mått istället. Receptet blir till en limpa:

IMG_4302

  • ¾ cup mandelsmör, rumstempererat
  • 2 msk olivolja
  • 3 stora ägg
  • ¼ cup arrowrot pulver
  • ½ tsk havssalt
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ cup torkade aprikoser, hackad i fjärdedels bitar
  • ½ cup torkade tranbär
  • ¼ cup sesamfrön
  • ¼ cup solrosfrön
  • ¼ cup pumpafrön
  • ¼ cup hackade mandlar , plus 2 matskedar att strö på toppen
  • olivolja för smörjning
  • mandelmjöl till att bröa formen
  1.  Blanda mandelsmör, olivolja och ägg med en stavmixer i en stor skål tills slät.
  2.  Blanda arrowrot pulver, salt och bakpulver i en medelstor skål
  3. Blanda arrowrot blandningen i mandelsmörs smeten tills allt är blandat till en jämn smet.
  4. Häll i aprikoser, tranbär, frön och de hackade mandlarna.
  5. Smörj en brödform med olivolja och bröa med mandelmjöl.
  6. Häll över smeten i brödformen och strö över resten av de hackade mandlarna på toppen.
  7. Grädda i 175°C i 40-50 minuter tills du kan sticka ner en kniv i mitten och den kommer ut torr.
  8. Låt brödet svalna i pannan under 1 timme innan du serverar.IMG_4300IMG_4307        IMG_4308

Mandel och chokladkakor

Hej!!

Idag blir det sista nyttiga kakan för denna månaden! Det blir en mandel och chokladkaka. Den är väldigt god men inte så söt så förvänta dig ingen sockerchock! Däremot passar den bra till kaffepausen om du bara vill ha en liten kaka till det. Receptet blir till ca 12 kakor:

  • 4 dl mandelmjöl
  • ½ tsk steviadroppar med vaniljsmak (alternativt stevia pulver blandat med vaniljpulver)
  • 2 msk kokosolja
  • 1,5 dl mandelsmör
  • 100 gram kakaonibs (om du inte hittar dessa i affären går det bra med fint hackad mörk choklad- 86%)
  • 1 stort ägg
  • 2 msk kakaopulver
  • ½ tsk bakpulver
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Ställ fram en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rör ihop alla ingredienser och rulla sedan ca 12 bollar och lägg på bakplåten.
  4. Tryck till varje boll så att det blir till en kaka i formen. Grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna. Njut.

IMG_4347 IMG_4350 IMG_4354

Nyttig kladdkaka

Hej!

2:a fredagen, 2:a nyttiga sötsaken. Detta är ett recept som har basen svarta bönor, låter helt tokigt men jag lovar att det är gott! Du kommer inte känna  någon smak av bönorna utan bara en god kladdkaka. Kan definitivt rekommendera denna som ett recept om man är skeptisk till nyttiga kakor men vill ändå testa något! Även detta recept har cups som är ett amerikanskt mått men om du bara har dl mått så kan du bara googla hur mkt det går på en cup så kommer det upp! Det blir en vanlig kladdkaka:

  • 2 burkar svarta bönor (à 400 g)
  • 1/3 cup kakopulver
  • 1 cup glutenfria havregryn
  • ½ tsk salt
  • ¾ cup honung, agavesirap eller lönnsirap
  • 1/8 tsk stevia
  • 1/3 cup olja (60 g) – jag använde neutral kokosolja
  • 1 msk mjölk (funkar med vilken mjölk som helst – mandel-, havre-, vanlig- mjölk etc)
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 2/3 cup mörka chokladknappar (ev hackad mörk choklad)
  • ev mörk choklad till toppen
  1. Smörj formen och värm ugnen till 175°C.
  2. Skölj bönorna och lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa till slät smet.
  3. Häll smeten i formen och strö ev över extra choklad på toppen.
  4. Grädda i ca 20 minuter. Låt gärna stå över natten då den blir som bäst då.

IMG_4324IMG_4328  IMG_4330IMG_4335

Jordgubb och kokos minipajer

Hej!

Då kör vi igång med det nya temat och första nyttiga kakan. Denna är tagen från Deliciously Ella.  Jag har endast gjort pyttesmå ändringar i receptet. Gillar du mandlar, kokos och jordgubb har jag svårt att tänka mig att du inte kommer tycka om dessa. Självklart kan du använda bara pajskalets recept och ta annan smak på fyllningen om du hellre vill det. Hoppas ni tycker om det lika mycket som jag gör! Receptet blir till ca 13-15 minipajer:

IMG_4252

Pajskal:

  • 200 g mandelmjöl
  • 3 msk kokosolja
  • ca 150 g dadlar utan kärna
  • 2 msk vatten

Kokosfyllning:

  • En coconut cream (200g) (Jag använde mig av denna: http://www.biona.co.uk/product-272-4.html och hittade den på Ica Malmborgs Erikslust i Malmö)
  • 6 jordgubbar
  • 4 msk lönnsirap
  • En mogen banan
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk vatten

Topping:

  • Jordgubbar
  1. Lägg alla ingredienser till skalet i en matberedare och blanda i en minut eller så tills allt har blandats samman och dadlarna är i små små bitar. Värm ugnen till 150 ° C.
  2. Strö antingen mjöl över ett bakbord och kavla ut blandningen så att den är ca en halv cm tjock. Smörj muffin formar med kokosolja och skär sedan cirkulära former i den utkavlade smeten. Använd tex kanten av ett glas för att skapa cirklar. Lägg i en cirkel i varje muffins form och tryck till så smeten ligger intill formen. Annars kan du göra som jag gjorde och bara lägga en lite klump smet i en mandelmusselform eller minipaj former. Tryck sedan ut smeten i den smörade formen så att det finns smet på både botten och kanterna.
  3. Ställ alla former på en plåt och grädda i 15 minuter tills de börjar att bli gyllenbruna. Ta ut de och låt de svalna.
  4. Under tiden kan du göra fyllningen. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills den bildar en riktigt jämn och krämig konsistens.
  5. Tillsätt en matsked fyllning i mitten av varje skal tills skalen är fyllda till toppen, när de har svalnat helt. Skär jordgubbarna i den form du vill ha och dekorera varje paj med dem.

IMG_4240IMG_4253   IMG_4255 IMG_4257  IMG_4261IMG_4284 IMG_4270

Nytt år- liten ändring

Hej!

Gott nytt år!! Eftersom det är nytt år kommer det även ett nytt tema! Det kommer laddas upp en nyttig sötsak varje fredag. Vi låter alltså 2016 bli ett hälsosamt år. Men var inte oroliga, nyttiga sötsaker kan faktiskt vara minst lika goda som vanliga. Självklart kan det komma upp ett recept på någon maträtt då och då som vanligt och eventuellt kommer det någon gång upp en onyttig kaka.

Hoppas ni får ett riktigt bra och hälsosamt 2016! 🙂

IMG_3503 IMG_3497

Kesoplättar

Hej hej!

GOTT NYTT ÅR!!!! 2016!!! Idag tänkte jag dela ett matrecept. Det är på kesoplättar. Kesoplättar är glutenfria och är lite saltare i smaken än vanliga pannkakor. Jag tycker de är väldigt goda! Receptet hittade jag HÄR. Jag har gjort det för 4 portioner istället:

  • 4 ägg
  • 400 gram keso (2 små burkar)
  • 3  msk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt.
  1. Mixa allt med stavmixer och klicka ut  smeten i en panna med kokosfett utan smak.
  2. Stek på ganska svag värme en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.

IMG_4171 IMG_4173 IMG_4177 IMG_4180