Månadsarkiv: februari 2016

Energibollar

Hej!

Här kommer ett par riktigt energirika bollar. Mycket nötter och mycket goda! Receptet är taget från deliciouslyella.com men jag har gjort om receptet lite! Receptet blir till ca 15 st (självklart kan du byta ut till andra nötter om du föredrar det):

IMG_3840

  • 2,5 dl mjuka dadlar
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl valnötter
  • 2 msk chia frön
  • 2 msk linfrön
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kakaopulver (100%)
  1. Mixa mandlar, valnötter, linfrön och chia frön i matberedare. Blanda i ca 1 minut, tills nötterna och fröna blir tills mjölliknande (ska dock finnas små bitar kvar).
  2. Tillsätt sen de övriga ingredienser, ta dock ut kärnan ur dadlarna innan du lägger i dem. Blanda i en minut till tills det blir en fin deg.
  3. Rulla blandningen till små bollar och lägg dem på ett fat. Förvara i kylskåpet.

IMG_3838IMG_3847     IMG_3848IMG_3849  IMG_3850

 

Lchf-semla

Hej!

Då det var fettisdagen förra veckan tänkte jag att det var även dags för mig med ett semlerecept! Innan jag börjar tjata om nyttiga grejer, är du mer intresserade av vanliga semlor hittar du ett recept på det HÄR.

Enligt ny forskning visar det sig att fett inte är något dåligt så länge det inte är transfett. Det som är dåligt är bl a gluten och rafineratsocker. Gluten kan orsaka inflammationer i bl a hjärnan och lika så sockret. När jag letar efter nyttiga recept för att bli inspirerad letar jag därför ofta efter glutenfria och sockerfria recept. Istället för att använda sig av olika socker kan du använda dig utav agavesirap, honung, stevia osv. Med detta sagt är det här alltså ett nyttigt recept trotts att vissa kanske trodde att fett var något dåligt. Men det är inga transfetter, inget rafineratsocker och inget gluten! Receptet blir till 6 stora bullar eller 12 små:

IMG_4439

Bullar:

  • 75 g osaltat smör
  • 6 ägg
  • 4,5 msk honung + 1/2 krm stevia
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl kokosmjöl
  • 6 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk stött kardemumma

Mandelmassa:

  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 msk honung och 1/2 krm stevia
  • 1-2 msk vispgrädde

Fyllning:

  • vispad grädde

  1. Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt.
  2. Tillsätt grädden och smöret i äggsmeten.
  3. Blanda kokosmjöl och fiberhusk med bakpulver,bikarbonat och kardemumma och rör ner det i smeten. Låt svälla något.
  4. Rulla fina runda bullar med blöta händer.
  5. Grädda i 175° cirka 25 minuter. Låt svalna helt.
  6. Lägg den mandelmjölet i en matberedare tillsammans med sötningen och pulskör i några minuter. Häll sedan i cirka 2 msk grädde till önskad konsistens.
  7. Skär av toppen på alla bullar och gröp ur lite inkräm. Blanda inkråmet med mandelmassan, ta eventuellt i ytterligare lite grädde.
  8. Fördela mandelmassan i groparna och spritsa eller lägg på en redig klick vispad grädde och lägg på brödlocket.

IMG_4429 IMG_4430  IMG_4441IMG_4442  IMG_4443IMG_4444  

Blåbär- och kardemummamuffins

Hej!

Redan fredag?!? Så skönt! Detta firar vi som vanligt med en sötsak. Denna sötsaken är en nyttig sådan och framför allt en god. Du får en god mandelsmak kombinerat med en kryddig kardemumma och de saftiga blåbären. En fullträff! Nog med skrivande och dags med receptet. Det blir till ca 15 muffins:

  • 5 ½ dl mandelmjöl
  • 1 tsk krossade linfrön
  • ¾ tsk bikarbonat
  • 2 tsk kardemumma
  • 5 ägg
  • 2 ½ msk honung
  • 1 ½ tsk äppelcidervinäger eller citronjuice
  • 1 ½ mogen banan
  • 3 ½ cup färska blåbär
  1. Värm ugnen till 175°C. Ställ upp muffinsformar på en bakplåt eller i en muffinsplåt.
  2. Blanda mandelmjöl, linfrön, kardemumma och bikarbonat innan du knäcker i äggen, blandar i honungen och vinägern/citronen.
  3. Mosa bananen i en separat skål och häll i bananmoset i mandelmjölssmeten. Blanda tills sist ner blåbären.
  4. Häll smeten i muffinsformarna och grädda i ca 15-20 minuter tills de fått fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna i formen ca 30 minuter innan du serverar.

IMG_4398 IMG_4400 IMG_4409 IMG_4417 IMG_4421 IMG_4423

Choklad och apelsin brownie (raw)

Hej!

Första fredagen denna månaden är även första nyttiga sötsaken denna månaden! Dessa kallas brownies men är mer en raw-kaka. Oavsett är den väldigt god! Receptet är taget från Deliciously Ella men jag har gjort några ändringar. Det blir ca 15-30 bitar beroende på hur stora rutor du skär:

IMG_4391

  • 300 g skållade mandlar + 70g hackade att lägga till i slutet
  • 4 msk kakaopulver (100%)
  • 200 g dadlar utan kärna
  • 75 g rå lönnsirap (!!! viktigt att den är rå, annars är den inte lika nyttig då massor av tillsatser finns !!!)
  • Skalet av 2 apelsiner

till frosting:

  • 85 g mandelsmör
  • 40 g smält kokosolja
  • 35 g agavesirap
  • 2 msk kakopulver (100%)
  • skalet av 1 apelsin
  • juice från 1 stor apelsin

till topping:

  • rivet apelsinskal
  • flingsalt
  1. Mixa de 300g av mandlarna till mjöl i en matberedare. Tillsätt de andra brownie ingredienserna i matberedaren och mixa jämnt.
  2. Tillsätt de sista 70 g mandlarna tills de också är hackade.
  3. Tryck ut smeten i en bakform med bakplåtspapper.
  4. Gör frostingen genom att mixa alla ingredienser till en slät smet.
  5. Häll frostingen över browniemixen och bre ut den jämnt.
  6. Låt stå och stelna i kylen i ca 2-3 timmar.
  7. Toppa med apelsinskal och salt och skär i rutor. Servera!

IMG_4368 IMG_4371 IMG_4380IMG_4386 IMG_4381    IMG_4393