Månadsarkiv: april 2016

Salta chokladmandlar

Hej hej!

Fredag igen och ny sötsak. Denna sötsaken är dock inte så söt utan mer salt. Men god! Och det är inte för salt heller utan bara så där lite lagom! Receptet blir till en stor burk:IMG_4769

  • 6 dl sötmandlar
  • 200 g stevia choklad eller mörk choklad (86%)
  • några nypor havssalt
  • 2 msk kokossocker
  1. Sätt ugnen på 150°C. Häll ut mandlarna på en plåt och rosta nötterna i ca 10 minuter.
  2. Dela chokladen i mindre bitar och lägg i en mikrosäker skål. Mikra 30 sekunder åt gången tills all choklad är smält. Rör runt mellan gångerna.
  3. Blanda i nötterna i den smälta chokladen och lägg ut på ett bakplåtspapper. Se till att de inte klumpar ihop för mycket.
  4. Strö på salt och kokossocker jämnt så alla mandlar får lite på sig.
  5. Ställ in i kylen tills chokladen har stelnat helt, kan ta 30-60 minuter.
  6. Dela den chokladen som stelnat så du får mandlarna för sig och inte som en klump.
  7. Njut!

IMG_4763 IMG_4768  IMG_4773 IMG_4775 IMG_4777 IMG_4780

Salt pecankola paj – vegansk

Hej hej!

Denna veckan kommer en mycket god paj med mycket nötsmak. Pajen är glutenfri, laktosfri, vegansk och innehåller inget dåligt socker. Dessutom är den riktigt god. För att göra pajen kommer du behöva en mixer, det går tyvärr inte utan. Omvandlings tabell från cup till dl hittar du HÄR. Receptet blir till en vanlig (ca 25 cm i diameter) pajform:IMG_4758

  • 1 cup pecannötter
  • 1/2 cup kokosflingor
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk kakaopulver
  • 8 medjool dadlar
  • en nypa salt

karamellagret:

  • 1 cup medjool dadlar
  • 2 msk mandelsmör
  • 1/2 cup mandelmjölk
  • 2 msk smält kokosolja
  • 1 tsk flingsalt

topping:

  • drygt 1 cup blandande nötter och frön (ex valnötter, pecannötter, solrosfrön)
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk agave sirap
  • 1 msk kokossocker
  1. Mixa 1 cup pecannötter till ett mjöl. Häll i de andra ingredienserna till botten i din matberedare och mixa tills allt har blandats och blivit till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform och ställ i frysen undertiden du gör karamellagret.
  3. Mixa alla ingredienser till karamellagret i några minuter. Du vill att den ska bli så slät som möjligt och att dadlarna blandats helt så det inte finns några klumpar. Detta kan ta ca 2-3 minuter.
  4. Ta ut pajbotten ur frysen och bre ut karamellagret. Låt stå i frysen i ca 1 timme så den stelnar till lite.
  5. Häll kokosolja, agave sirap och kokossocker i en stekpanna och värm på låg värme tills de smält samman. Häll sedan i nötterna och fröna och låt rostas i pannan några minuter. Häll över dem på en tallrik eller bakplåtspapper och låt svalna.
  6. När pajen varit i frysen i ungefär en timme kan du lägga på de karamelliserade nötterna och fröna.
  7. Förvara i frysen men ta ut den en stund innan du serverar.

IMG_4744 IMG_4747 IMG_4749 IMG_4750 IMG_4752    IMG_4760

Peanut Butter Chocolate Chip Cookies

Hej hej!

Jag har letat och letat efter bra chocolate chip recept. Detta är det bästa jag hittat hittills. Har någon av er ett ännu bättre recept så skicka det gärna till mig! Men denna gången får ni detta receptet. Varning är att det smakar ganska mycket jordnötter så om du inte gillar det bör du byta ut jordnötssmöret mot ett annat nötsmör.  Receptet blir till 15-20 kakor:IMG_4733

  • 1 cup jordnötssmör
  • 2/3 cup kokossocker
  • 1 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 stora ägg
  • 2/3 cup glutenfria havregryn
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2/3 cup hackad stevia choklad
  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Blanda havregryn med bakpulver i en separat skål.
  3. Blanda jordnötssmör, kokossocker, ägg och vaniljpulver med en elvisp tills en slät smet. Tillsätt sedan havregrynen och chokladen.
  4. Rulla smeten till bollar och lägg ut på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite lätt.
  5. Grädda i 9-11 minuter. Ta ut och lägg på galler och låt svalna.

IMG_4730 IMG_4737IMG_4732IMG_4735    IMG_4741IMG_4739

Chokladpopcorn!

Hej hej!

Undrar du vad du ska äta till fredagsmyset ikväll? I så fall har jag lösningen, testa att göra chokladpopcorn. Jag själv var lite skeptisk först då jag tänkte att popcorn ska vara salta och inte söta men sen blev jag rekommenderad att blanda i havssalt. Jag testade och så gott det blev! Jag rekommenderar starkt att testa göra detta receptet ikväll till fredagsmyset, det går snabbt, nyttigt och gott att äta. Receptet blir till en stor skål:IMG_4723

  • 60 g popcorn kärnor
  • 45 g mörk steviachoklad
  • 3 stora nypor havssalt
  • 1 msk kokosolja
  1. Smält kokosoljan i en kastrull. Testa poppa några popcorn korn för att se att det är tillräckligt varmt.
  2. Häll i popcornen så de precis täcker botten av kastrullen, sätt på locket och stäng av plattan.
  3. Skaka lätt på kastrullen tills alla popcorn kärnor är poppade. Häll över i en skål.
  4. Smält chokladen och häll över popcornen. Blanda in chokladen tillsammans med saltet.
  5. Låt stå i kylen så chokladen får stelna i ca 20-30 minuter.

IMG_4718IMG_4704IMG_4716  IMG_4710IMG_4726IMG_4729

Citron- och mandelbiscotti

Hej hej!

Då var det fredag igen och ett nytt recept. Denna fredagen blir det biscotti. Kakorna blev över förväntan. De är supergoda och även om du inte är ute efter nyttiga biscotti kan du ändå göra detta receptet för du märker ingen skillnad- de är bara hur goda som helst. Receptet blir till ca 20 st:

IMG_4696

  • 1 ¼ cups mandelmjöl
  • 1 msk arrowrot pulver
  • ¼ tsk salt
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ cup flytande honung
  • 1 msk citronskal
  • ¼ cup rostade mandlar, hackade
  1. Mixa mandelmjöl, arrowrot pulver, salt och bakpulver i en matberedare.
  2. Mixa tills alla ingredienserna är blandade.
  3. Häll bitvis i honungen och citronskalet tills degen bildar en boll.
  4. Ta degen ur matberedare och blanda i den hackad mandel.
  5. Gör i 2 längder och lägg på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
  6. Grädda i 175°C i 15 minuter. Ta sedan ut från ugnen och låt svalna i en timme.
  7. Skär längderna på diagonalen med en mycket vass kniv.
  8. Sprid skivor på en plåt och grädda i 150 ° C under 12-15 minuter
  9. Ta ut ur ugnen och låt de svalna och bli krispiga.

IMG_4680 IMG_4685 IMG_4686 IMG_4687 IMG_4688 IMG_4691