Månadsarkiv: maj 2016

Kokos- och citronbollar

Hej hej!

Denna fredagen kör vi på en glutenfri, sockerfri, lchf, laktosfri och vegans kaka. Nästan otroligt att en kaka kan vara fri från så mycket men ändå så god! Dessutom är det få ingredienser och går så himla snabbt att laga! Receptet blir 15-20 bollar:IMG_4817

  • 5 dl kokosflingor
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 4 msk agavesirap
  • 1 citron (saft och skal)
  • 5 msk kokosolja
  1. Blanda alla ingredienser tills en jämn fin smet. Vill du kan du blanda i en matberedare men det går lika bra för hand.
  2. Rulla till bollar och låt stå kallt tills du ska äta dem.

IMG_4820 IMG_4822 IMG_4824 IMG_4825 IMG_4831 IMG_4833

Chokladkaka med kaffe- & hallonsmak

Hej hej!

Denna fredagen blir det en chokladkaka med kaffesmak och en hallonsås att servera till eller på. Endast 4 ingredienser i själva kakan och den är helt nötfri, glutenfri, sockerfri och okej lchf recept. Receptet blir till en kaka (ca 21 cm i diameter stor form):IMG_4805

  • 8 ägg, kalla
  • 500 g mörk stevia choklad
  • ½ dl starkt kaffe
  • 250 g osaltat smör

Hallonsås:

  • 250 g hallon
  • ½ dl sötströ
  • 1 tsk majsstärkelse
  1. Värm ugnen till 160°C och smörj en form med löstagbara kanter.
  2. Vispa äggen fluffigt i ca 3-5 minuter.
  3. Smält chokladen över vattenbad och smält även smöret.
  4. Blanda chokladen och smöret till en slät smet i en stor skål och tillsätt kaffet.
  5. Häll snabbt över äggen och vänd ner de tills det format en fin smet.
  6. Häll över smeten till formen och ställ formen i en plåt med höga kanter och fyll plåten med kokande vatten så det täcker upp till halva formens kant.
  7. Grädda i 25-30 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen och ut ur vattenbadet från plåten och låt kakan kallna något innan du serverar med hallonsåsen.

IMG_4801IMG_4798  IMG_4807 IMG_4808  IMG_4814IMG_4816

Choklad- och lakritstryfflar

Hej hej!

Förra veckan blev det inget för det var kristihimmelfärd och jag gjorde annat men denna fredagen blir det som vanligt igen! Denna fredagen tryfflar. Riktigt enkelt och riktigt gott. Jag blev inspirerad av 56kilo.se till detta receptet. Det är hennes recept men har ändrat små små detaljer. Hoppas ni njuter lika mycket som jag gör av dem! Receptet blir till ca 24 st tryfflar:

IMG_4785

  • 1 dl grädde
  • 200 g mörk steviachoklad
  • 4 tsk lakritspulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • kakao att rulla dem i (100 procentig)
  1. Koka upp grädden i en kastrull.
  2. Knäck i chokladen och dra av kastrullen från plattan.
  3. Häll i lakrits- och vaniljpulvret och rör om noga.
  4. Låt stå kallt i ca 40 minuter.
  5. Rulla till små bollar. Jag tyckte det var enklast att skopa upp en tesked smet och forma bollar genom att föra över smeten mellan två skedar tills den fick en rund form.
  6. Rulla sedan bollarna i kakaon och låt stå kallt tills servering.

IMG_4784  IMG_4787 IMG_4789 IMG_4791 IMG_4796 IMG_4797