Månadsarkiv: juni 2016

Choklad- och hallontårta

Hej hej!

Glad midsommar! För att fira midsommar vill du kanske ha en god tårta? Som du nog märkt älskar jag kombinationen av choklad och hallon. Så är du inte så taggad på att göra jordgubbstårtan kan du göra denna. En choklad och hallontårta. Trotts att receptet är lchf, socker och glutenfritt så smakar den minst lika bra som en vanlig tårta. Hoppas du uppskattar receptet:

IMG_4879

 

  • 4 ägg
  • 1 dl sötströ
  • 1 krm vaniljpulver
  • 150 g smör
  • 200 g mörk steviachoklad
  • 1,5 dl cashewmjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning och topping:

  • 300 g frysta hallon
  • 300 g färska hallon
  • 350 g färskost
  • 1 liter vispgrädde
  • 5 tsk kakaopulver
  • 15 droppar stevia
  • 2,5 tsk vaniljextrakt
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och sötning pösigt.
  3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
  4. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten.
  5. Blanda cashewmjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda i det i smeten så att det blir en jämn konsistens.
  6. Häll smeten i en smord springform. (Jag brukar alltid klämma fast en bit bakplåtspapper i botten på formen. Då kan jag enkelt flytta över kakan från springformen.)
  7. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, och låt därefter kakan svalna. När de är svala skär du kakan i tre bitar så du får tre tårtbottnar.
  8. Tina hallonen om de är frysta och spara dem till monteringen av tårtan.
  9. Vispa färskost och grädde till ett fast skum. Vänd ned kakao och vaniljextrakt och smaksätt med stevia. Fyll sen en spritspåse med gräddblandningen, men spara 200g av grädden till dekorering.
  10. Lägg en av chokladbottnarna på en tallrik. Stryk ut hallon och spritsa ut en tredjedel av grädden ovanpå. Upprepa proceduren med resterande bottnar. Jag blandade färska och frysta hallon på andra lagret.
  11. Stryk kanterna med resten av grädden och dekorera sedan tårtan runt om med spritsade rosor och färska hallon.

IMG_4878 IMG_4884 IMG_4889 IMG_4890 IMG_4893  IMG_4895

 

Hallonbrownie

Hej hej!

Nu kommer ett fantastiskt recept. Jag hade inga förväntningar men det blev så bra! Bästa lchf brownie recept än så länge! Hallonen gör det bara godare! De är så geggiga i konsistensen, så som brownies ska vara. Receptet blir till 8 rutor:

  • 1/4 cup kokosolja
  • 1/3 cuo kokossocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 rumstempererat ägg
  • 2/3 cup mandelmjöl
  • 3 msk osötat kakaopulver
  • 1/8 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 12 st färska hallon
  1. Värm ugnen till 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i en brownie/ugnsform.
  2. Häll kokosolja och kokossocker i en liten kastrull på svag värme och rör om tills kokosolja är helt smält och blandningen är blank. Låt svalna några minuter innan du häller över det till en medelstor skål där du även knäcker i ägg och vaniljextrakt. Vispa smeten tills slät.
  3. Lägg i de torra ingredienserna: mandelmjöl, kakaopulver, bakpulver och salt och blanda tills en slät smet. Smeten kommer att vara ganska tjock. Häll smeten i formen och tryck ner hallon i toppen av brownie smeten.
  4. Grädda i 18-23 minuter tills kanterna är fasta. Det är bättre om den blir lite underbakat än för välgräddad. Ta tag i bakplåtspapperet och lyft ut brownien från formen till ett galler och låt svalna innan du skär den i rutor.

IMG_4914 IMG_4915IMG_4936 IMG_4921 IMG_4924 IMG_4930

Jordgubbstårta – lchf

Hej!

Nu i studenttider passar det bra med en riktig sommartårta. Riktigt god och uppskattad av även de som inte äter sockerfritt till vardags:

  • 5 dl mandelmjöl .
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 150 g sötströ
  • 250 g smält smör
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl mjölk
  • 4 tsk bakpulver
  • 8 ägg
  • 2 tsk vaniljpulver

Vaniljkräm:

  • 4 äggulor
  • 4 dl gräddmjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 0,75 dl sötströ
  • 4 gelatinblad

Jordgubbssylt:

  • 400 g jordgubbar
  • 3 msk fast honung
  • 2 msk chiafrön

Topping:

  • 4 dl vispgrädde
  • Jordgubbar
  1. Sätt ugnen på 175 g. Smöra två springformar.
  2. Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
  3. Vispa ner smör, mjölk och färskost
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner
  5. Fördela smeten i de två springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så de är klara. Låt svalna
  6. Jordgubbssylt: Koka jordgubbarna med honungen i ca 10 minuter.
  7. Mosa jordgubbarna med potatisstöt. Häll i chiafrön och låt koka i ca 20 minuter. Rör ca var 5:e minut. Ställ kallt.
  8. Vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  9. Häll upp gräddmjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Vispa ner övriga ingredienser och låt sjuda upp, men absolut inte koka. Dra bort kastrullen och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt någon timme.
  10. Dela varje botten i två delar och varva sockerfri jordgubbssylt och vaniljkräm. På mittenlagret la jag även skivade färska jordgubbar. Toppa med grädde och jordgubbar.

IMG_4876 IMG_4897 IMG_4900 IMG_4903 IMG_4905

Jordgubbs- och rabarbersmulpaj

Hej hej!

Denna fredagen blir det en riktigt sommrig efterrätt! Jag har själv kommit på receptet med inspiration från många olika. Tycker det blev riktigt bra och hoppas ni också tycker det. Receptet blir till en vanlig pajform:

IMG_4871

Fyllning:

  • 500 g jordgubbar
  • ca 3 stjälkar rabarber
  • 2 msk flytande honung

Smulpajsdeg:

  • 150 g smör
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 4 msk flytande honung

Topping:

  • 1 msk kokossocker
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela jordgubbar och rabarber i mindre bitar. Lägg i en smord pajform och blanda frukten och bären med 2 msk honung.
  3. Ställ in i ugnen i ca 5 minuter.
  4. Under tiden kan du göra smulpajsdegen: Hacka smöret i kuber och nyp ihop med resten av ingredienserna tills allt är jämnt fördelat.
  5. Ta ut bären ur ugnen och smula över degen. Strö försiktigt över kokossocker för att få en karamellsmak.
  6. Grädda i ugnen i 15-20 minuter tills pajen fått fin gyllenbrun färg.

IMG_4834 IMG_4838 IMG_4839 IMG_4852 IMG_4866 IMG_4869