Månadsarkiv: augusti 2016

Budapestrulle

Hej hej!

Fredag igen och ännu en sötsak. Denna gången kör vi en budapestbakelse. Recpetet blir till en lång stubbe som går att dela i  ca 10-15 bitar:IMG_5302

  • 6 äggvitor
  • 5 msk björksocker
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 500 g clementin klyftor/mandarin klyftor
  • 100 g mörk steviachoklad till garnering
  • 1 msk sukrin melis till garnering
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna.
  4. Vispa grädde hårt och smaksätt med vanilj. Bred över kakan. Fördela clementinerna/mandarinerna ovanpå grädden och rulla sedan ihop kakan försiktigt.
  5. Smält choklad i vattenbad eller micro. Pudra på sukrin melis och ringla över chokladen över kakan. Dela i portionsbitar och servera!

IMG_5290 IMG_5294 IMG_5324 IMG_5321 IMG_5317 IMG_5315 IMG_5313

Morotscupcakes

Hej hej!

Nu är jag tillbaka, förra fredagen blev det inget men nu är allt som vanligt igen. Innan jag skriver receptet tänkte jag berätta om att du kan hitta bak och smak på instagram för att se lite vad som kommer komma upp på bloggen och annat som bakas och lagas i mitt kök. Du hittar konton under namnet bak_och_smak. Men nog med det, denna fredagen blev det morotscupcakes som blev riktigt bra. Framför allt frostingen! Receptet blir till ca 14 cupcakes:
IMG_5268IMG_5269

  • 7 dl riven morot (ca 4 stora motötter)
  • 8 torkade dadlar, finhackade
  • 4 ägg
  • 0,5 dl smält kokosolja
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk nejlika
  • en nypa salt
  • 1 tsk bakpulver

Frosting:

  • 2,5 dl rumsvarmt smör (du kan använda neutral kokosolja om du vill göra dem paleo)
  • 1 dl ren lönnsirap
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • en nypa salt
  • ev nötter och kanel till topping
  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Riv morötterna och hacka dadlarna.
  3. Blanda dadlar, ägg, kokosolja och vanilj i en stor skål. Blanda väl.
  4. Tillsätt kokosmjöl, kanel, nejlika, salt och bakpulver. Rör om.
  5. Blanda slutligen ner morötterna.
  6. Fyll muffinsformar till toppen med smeten och grädda i 25-28 minuter.
  7. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.
  8. Frostingen:  Vispa smöret lätt och fluffigt. Häll i lönnsirap, vanilj och salt. Vispa i en minut till.
  9. Spritsa på frostingen och toppa ev med nötter och strö på kanel.

IMG_5239 IMG_5267 IMG_5270 IMG_5271 IMG_5273 IMG_5277

Broccoli och bönsoppa -vegansk

Hej hej!

Denna fredagen blir det en lunch igen istället för en sötsak men jag hoppas det går bra det med! Bönerna finns till för att ge en krämighet men även för att ge soppan mer proteiner och mer mättnadskänsla. Dessutom får soppan en annan smak än vanlig broccolisoppa. Som rubriken säger är soppan en vegan soppa vilket vissa kanske uppskattar. Receptet blir till en stor skål med soppa:

IMG_5073

  • 65 g spenat
  • 80 g broccoli
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl vatten
  • 230 g / 2,5 dl cannellini bönor
  • 1/2 citron
  • salt, peppar
  • olivolja
  1. Dela broccolin i bitar.
  2. Stek vitlök med salt och peppar i olivolja. Tillsätt sedan broccolin.
  3. När broccolin börjat mjukna, tillsätt spenaten och stek lite till.
  4. Häll över vattnet och låt koka några minuter.
  5. Tillsätt sedan bönor, citron och salt. Mixa till en slät soppa i antingen en mixer eller med en stavmixer.
  6. Värm på soppan innan du serverar!

IMG_5074 IMG_5076 IMG_5077 IMG_5078 IMG_5079 IMG_5081