Månadsarkiv: september 2016

Mandel- och kakaobollar

Hej!
Detta receptet är från deliciouslyella.com. De är så goda och väldigt enkla att göra. Går hur snabbt som helst. Receptet blir till ca 15 bollar:

img_5429

  • 100 g sötmandlar
  • 200 g färska dadlar, urkärnade
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk mandelsmör
  • nypa salt
  1. Mixa mandlar till mjöl i en matberedare.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa allt.
  3. Rulla ihop till bollar.

img_5430 img_5432 img_5433 img_5435 img_5437 img_5439 img_5441 img_5443

Äppelsmulpaj

Hej hej!

Denna fredagen blir det en ny kaka. Med tanke på att hösten närmar sig och äpplena börjar komma på träden tänkte jag att en äppelpaj kunde passa bra. Däremot är det inte fullt lchf men det är glutenfritt, sockerfritt och det viktigaste av allt – väldigt, väldigt gott! Receptet har jag faktiskt improviserat fram själv så jag hoppas ni gillar det! Receptet blir till en normalstor pajform:

img_5413

  • 500 g äpplen
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk agavesirap

smulpajsdeg:

  • 100 g havre
  • 30 g kokosmjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 msk kokossocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  1. Hacka äpplena och blanda med kanel och agave. Häll i en pajform.
  2. Ställ in äpplena och låt de tillagas i 10-15 minuter i 180°C.
  3. Nyp ihop havre, kokosmjöl och smör med fingrarna tills det är jämnt fördelat.
  4. Häll i kokossockret och vaniljpulvret och rör om.
  5. Ta ut äpplena och smula över degen över äpplena och ställ in i ugnen på 180°C i 20 minuter.
  6. När den är gyllenbrun är den klar. Ta ut den och servera gärna med grädde eller sockerfri vaniljkräm.

img_5407 img_5410 img_5412img_5425 img_5417 img_5418 img_5422 img_5426

Hallon, mandel och chokladfudge

Hej hej!

Denna fredagen kommer en riktigt riktigt god sötsak. I alla fall om du gillar hallon och choklad! Inte bara är den god utan även vegansk, lchf, glutenfri, sockerfri och laktosfri! Kan det bli bättre? En godsak för alla som gillar choklad! Receptet blir till ca 40 små chokladbitar:

img_5404

  • 2 dl kokosolja
  • 1 dl kokossmör
  • 1 dl kakopulver + lite till att pudra på
  • 1 dl ren lönnsirap
  • en nya havssalt
  • 1 dl frystorkade hallon (tinade, frysta hallon funkar om du inte hittar frystorkade)
  • 1,5 dl rostade mandlar, grovt hackade
  • 2 msk kakaonibs
  1. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform eller brödform.
  2. Smält kokossmör och kokosolja över vattenbad.
  3. Häll över i en skål och vispa ner kakaon.
  4. När smeten inte har några klumpar kan du tillsätta lönnsirapen.
  5. Blanda försiktigt ner hallonen, mandeln och kakaonibsen. Rågade mått skadar inte 😉
  6. Häll smeten i formen och låt stå i kylen i minst en timme
  7. Pudra på kakao och dela chokladen i små fyrkanter. Låt stå i kylen tills servering

img_5378 img_5395 img_5397 img_5398 img_5401 img_5405 img_5406

Linsgryta med chili och ingefära

Hej hej!

Denna fredagen blir det lite annorlunda då det blir en maträtt istället för en sötsak. Det är en linsgryta som är fylld med bara massor av nyttiga saker och som dessutom smakar fantastiskt gott. Den är också vegansk om det är intressant för någon. 😉 Receptet är inspirerat av Niomi Smarts youtube klipp ”What I Eat In A Day” och blir till 3-4 personer:

img_5358

  • 1 gullök
  • 1 zucchini
  • 1 röd chili
  • 2 vitlök
  • 1 bit ingefära
  • 1 dl ärtor
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk senapsfrön
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2,5 dl röda linser
  • 5 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  1. Stek senapsfrön, kummin i olja i några sekunder. Akta så de inte bränns.
  2. Tillsätt lök, vitlök, chili, ingefära
  3. Tillsätt gurkmeja, ärtor, zucchini.
  4. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och linserna tillsammans med vatten.
  5. Låt sjuda i 20 minuter. Du kanske behöver tillsätta lite mer vatten då och då.
  6. Servera med crème fraiche om du inte vill ha den vegansk.

img_5349 img_5350 img_5352 img_5356 img_5360 img_5362 img_5366 

Vit choklad- och citronkaka

Hej!

Denna fredagen blir det ett recept inspirerat från 56kilo. Receptet är nästan det samma, bara några små små ändringar här och där. Jag gillar kakan och jag hoppas att du gör det med. Receptet blir till ca 12 portioner:

IMG_5346

  • 6 dl mandelmjöl
  • 150 g vit choklad – sockerfri, jag använde denna.
  • 150 g rumstempererat smör
  • 150 g sötströ
  • 4 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • 3 msk färsk citronjuice
  • skalet av 2 citroner
  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Smält chokladen med grädden på svag värme i en kastrull. Låt svalna.
  3. Vispa det mjuka smöret med sötströ tills det är fluffigt.
  4. Tillsätt rivet citronskal och äggulor under omrörning.
  5. Vispa ner mandelmjölet och den smälta chokladen.
  6. Sedan citronjuicen.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  8. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten.
  9. Smörj och bröa en springform (24-26 cm) med smör och lite mandelmjöl och häll smeten försiktigt i den.
  10. Grädda i ca 25-30 minuter. Kakan ska kännas mjuk i mitten men inte allt för dallrig när den tas ut. Låt svalna helt i kylskåp (gärna över natten).
  11. Dekorera med ex, jordgubbar, grädde och/eller sukrin melis.

IMG_5325 IMG_5327 IMG_5340 IMG_5343IMG_5341 IMG_5345 IMG_5348