Månadsarkiv: oktober 2016

Choklad- och hasselnötskaka

Denna fredagen får ni en choklad- och hasselnötskaka. Går väldigt snabbt att göra och det krävs endast 4 ingredienser. Receptet blir till ca 8-12 personer:img_5497

  • 1 dl vispgrädde
  • 
200 g mörk steviachoklad
  • 
1 dl osötat jordnötssmör
  • 
1 dl rostade, grovhackade hasselnötter

 

  1. Koka upp grädden i en kastrull och dra den av värmen. Bryt ned chokladen och rör det hela slätt. Rör ned jordnötsmör och hasselnötter och rör krämen slät.
  2. Skeda upp chokladmassan i en form med löstagbara kanter klädd med bakplåtspapper.
  3. Ställ in i kylen och låt stå kallt till servering.

img_5498 img_5504 img_5508 img_5513 img_5517 img_5518

Brownies med chokladfrosting

Denna veckan blev det en brownie som har en super härlig chokladfrosting på. Nötfri, glutenfri, sockerfri och lchf. Receptet blir till ca 20 brownierutor:img_5461

  • 2 burkar svarta bönor (à 400 g)
  • 1/3 cup kakopulver
  • 1 cup glutenfria havregryn
  • ½ tsk salt
  • ¾ cup honung, agavesirap eller lönnsirap
  • 1/8 tsk stevia
  • 1/3 cup olja (60 g) – jag använde neutral kokosolja
  • 1 msk mjölk (funkar med vilken mjölk som helst – mandel-, havre-, vanlig- mjölk etc)
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 2/3 cup hackad steviachoklad

frosting:

  • 200 g steviachoklad
  • 2 dl vispgrädde
  1. Smörj formen och värm ugnen till 175°C.
  2. Skölj bönorna och lägg alla ingredienser (alla utom de till frostingen) i en matberedare. Mixa till slät smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
  4. Låt grädden sjuda upp, ta bort från plattan och blanda ner chokladen. Häll frostingen på kakan och låt stelna i kylen. Kakan blir som bäst om du låter den stå i kylen över natten.

img_5493img_5464 img_5470 img_5473 img_5475 img_5478 img_5488

Muffinfrossa: Citronmuffins och chokladmuffins

Denna fredagen blir det två recept i ett. Muffinbasen är densamma i båda bara att man har olika smaksättningar. Dock är receptet inte lchf men det är både glutenfritt, sockerfritt och nötfritt vilket inte alltid är så enkelt att hitta. Receptet blir till ca 20 muffins:img_5460

  • 300 g smör
  • 3 dl sukrin melis
  • 3 ägg
  • 3 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • valfri smaksättning: antingen rivet skal från 2 stora citroner eller 4 msk kakaopulver
  1. Sätt ugnen på 200°C och ställ fram muffinsformar i en muffinplåt eller på en vanlig bakplåt.
  2. Blanda smör med sukrin melis. Jag tycker det är enklast att mosa med händerna men det går bra med en slev också.
  3. Knäck i äggen och blanda.
  4. Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt mjölblandningen i smörsmeten.
  5. Tillsätt antingen kakaon eller citronskalet beroende på vilken muffin du vill ha. Jag gjorde hälften hälften.
  6. Grädda i ca 10-15 minuter.
  7. Låt svalna något innan servering.

img_5445 img_5450 img_5455img_5446img_5451img_5452