Månadsarkiv: november 2016

Julchoklad med hasselnötssmak

På söndag är det 1:a advent och därför ger jag er denna fredagen en perfekt julig sötsak som ni kan göra på söndag. Du behöver bara lägga 5 minuter på själva bakningen och sedan lite tid i kylskåpet då du kan gå runt och lyssna på julmusik i väntan. Receptet blir till ca 15-20 ischokladformar:

img_5857

  • 50 g kokosolja
  • 50 g hasselnötssmör
  • 1 msk kakao
  • 6-7 stevia droppar
  • hasselnötter
  • 30 g steviachoklad
  1. Smält kokosoljan med hasselnötssmöret.
  2. Tillsätt kakaon och stevia. Rör runt väl.
  3. Häll i ischokadformar (knäckformar funkar också) och ställ i frysen i 5-10 minuter.
  4. Smält steviachokladen. När chokladen i frysen stelnat, tar du ut dessa och klickar på en droppe steviachoklad och toppar med en hasselnöt.
  5. Låt stå i kylen tills du ska äta dem.
  6. Trevlig 1:a advent! 🙂

img_5853 img_5856 img_5861 img_5864 img_5865 img_5867 img_5868

Cheesecake i glas

Denna fredagen blir det en efterrätt. Jag kan lova dig, du kommer inte känna att den är hälsosam utan den smakar som vilken cheesecake som helst, om inte bättre! Receptet blir precis lagom till 3 glas:

img_5843

  • 0,5-1 msk sötströ (beroende på hur sött du vill ha det)
  • 1,5 dl mandelmjöl eller cashewmjöl
  • 50 g smör
  • 100 g cream cheese
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 0,5 msk agavesirap
  • 10 tinade frysta jordgubbar
  • 75 g tinade frysta hallon
  1. Smält smöret och blanda i mjölet och sötströn. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i 175°C i ca 8 minuter. Se till att det inte bränns utan blir gyllenbrunt.
  2. Vispa cream cheese, crème fraiche, vanilj, agave och jordgubbar med elvisp till en slät smet.
  3. Varva smuldegen med cream cheesefyllningen och hallon. Servera!

img_5840 img_5841 img_5842 img_5845 img_5850img_5846 img_5849

Hasselnöt- och russinbollar

Denna fredagen blir det ett par nya energibollar. Receptet är taget från DeliciouslyElla. Så goda, så enkla och så nyttiga. Receptet blir till ca 15-18 st beroende på storlek:img_5828

  • 140 g rostade hasselnötter
  • 100 g russin
  • 200 g färska dadlar
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk kanel
  • 1 hel kardemumma kärna som du krossar
  1. Mixa hälften (70 g) av de rostade hasselnötterna till grova bitar.
  2. Lägg åt sidan tillsammans med hälften (50 g) av russin.
  3. Mixa resten av hasselnötterna och russinen tillsammans till ett fint mjöl.
  4. Häll i dadlarna, kakaon, kanelen och kardemumman och mixa så det formar en deg.
  5. Blanda i de grovt hackade hasselnötterna och russinen som du lagt åt sida i degen. OBS, gör detta för hand och inte med mixern då du vill behålla de grova bitarna.
  6. Rulla till bollar och låt stå i kylen.

img_5816 img_5817 img_5826 img_5829 img_5831 img_5832 img_5833 img_5839

Granola

Denna fredagen blir det något annorlunda, en frukost. Mycket nötter, frukt och smak beskriver denna granolan väl. Receptet blir till ca 7-14 frukostar beroende på hur mycket granola du äter till varje frukost:

img_5799

  • 8 msk kokosolja
  • 0,5 dl agavesirap
  • 200 g havregryn
  • 2,5 dl mandlar
  • 2,5 dl pekannötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl kokoschips
  • 2,5 dl russin och torkade tranbär
  1. Sätt ugnen på 170°C.
  2. Smält kokosoljan med agavesirapen tills allt är smält och ihop blandat.
  3. Blanda alla torra ingredienser utom kokoschipsen och den torkade frukten.
  4. Häll över kokosoljan över de torra ingredienserna och rör om väl.
  5. Häll över granolan på en plåt och ställ in i ugnen i 25-30 minuter. Rör om då och då så den gräddas jämnt.
  6. Efter 15 minuter, ta ut plåten ur ugnen, strö på kokoschipsen och sätt tillbaka i ugnen och grädda klart. OBS de sista 5 minutrarna bränns det lätt så håll koll!
  7. Ta ut ur ugnen och låt svalna.  När granolan är kall blandar du i frukten.
  8. Servera gärna med fil, yoghurt eller kvarg. Jag äter den med a-fil och tinade bär – gott och super fint 🙂

img_5797 img_5802 img_5804 img_5806 img_5809 img_5811 img_5813