Månadsarkiv: februari 2017

Snickersbollar

Receptet är taget från Leilas supermat, jag har bara gjort några små ändringar för att det funkade bäst för mig men jag älskar detta receptet såå mycket. Det blir till ca 10-20 bollar beroende på hur stora du gör dem. Gör du de mer som bars blir det 10, gör du det mer som en liten mumsbit blir det närmre 20:

Botten:

  • 2 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl jordnötssmör (UTAN socker)
  • 1 msk agavesirap
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 msk vatten
  • 1 nypa flingsalt

Fyllning:

  • 16 färska urkärnade dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1,5 dl rostade och salta jordnötter

Topping:

  • 200 g mörk steviachokald
  1. Mixa cashewnötter med vaniljpulver och flingsalt i en matberedare till ett fint mjöl. Blanda i jordnötssmör och agave.
  2. Forma små bollar av nötblandningen och lägg på en bricka eller plåt med bakplåtspapper.
  3. Mixa dadlarna i matberedaren tillsammans med kokosolja och vaniljpulver  till en massa. Tillsätt jordnötter och mixa hastigt en gång (så att det fortfarande är hela och grova bitar av jordnötter i massan).
  4. Fördela ut dadelmassan över nötbottnarna och ställ in i kylen tills det stelnat lite.
  5. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad och doppa bitarna i chokladen.
  6. Låt stelna i kylen.

IMG_6151  IMG_6174IMG_6153  IMG_6155 IMG_6182IMG_6183

Nytt för detta året

Det blir en liten ändring i upplägget detta året. Inget stort men recepten kommer inte komma upp varje fredag utan kan komma vilken dag som helst i veckan. Men ska jag försöka att lägga upp ett recept varje vecka, och det kommer antagligen komma i slutet av veckan! Dessutom så har jag bytt ut omslagsbilden från onyttiga kakor till torkade chilifrukter för att inte någon ska missa att detta är en blogg med hälsorecept och att sockret nu är ute!

IMG_5948 IMG_5947

Superkladdig brownie i lager

Receptet blir till ca 15 st rutor:

IMG_6136

Lager 1:

  • 4 ägg
  • 60 g mjukt smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 1 tsk flytande stevia
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 msk kall espresso
  • sötning motsvarande 2,5 dl socker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl hackad steviachoklad

Lager 2:

  • 2,25 dl philadelphiaost
  • 1 ägg
  • Valfri sötning motsvarande 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljextrakt

Topping:

  • 1/2 dl hackad choklad
  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Mixa de 5 första ingredienserna med en elvisp tills det inte finns några klumpar.
  3. Blanda de 5 nästa torra ingredienserna i en annan bunke.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna med de blöta.
  5. Rör försiktigt ner den hackade chokladen.
  6.  OBS!!! Nästa steg är valfritt, vill du inte ha mönster kan du bara blanda lager 2 smeten och hälla båda smeterna i en smord form och ställa in den i ugnen (hoppa till punkt 11). Vill du däremot ha ett coolt mönster gör följande:
  7. Häll ungefär hälften av smeten i en smord bakform eller med bakplåtspapper.  Låt resten av smeten stå åt sidan så länge.
  8. Vispa ihop alla ingredienser för 2:a lagret i en skål och häll hälften av denna smeten på chokladsmeten i bakformen.
  9. Ta nu fram resten av chokladsmeten och häll det på den vita smeten i formen.
  10. Avsluta med att hälla på det sista av phildadelphiasmeten i formen. Rör försiktigt runt i smeterna med en kniv så lagerna blandas något, gör ett fint mönster.
  11. Dekorera med den sista hackade chokladen.
  12. Grädda i 30-35 minuter i ugnen.
  13. Låt svalna i 15-20 minuter innan du kan dela den.

REKOMMENDATION – låt stå i kylen över natten så blir den ännu godare.

IMG_6137 IMG_6140 IMG_6142 IMG_6144