Månadsarkiv: september 2019

Nötälskarens Grenola

En riktigt god och mättande granola för nötälskaren, perfekt till frukost eller mellanmål med t.ex. fil eller acai och bär.

Detta receptet fyller en djup långpanna vid tillredning.

  • 10 dl havregryn – glutenfria om du vill göra granolan glutenfri
  • 5 dl grovt hackade nötter; t.ex. hasselnötter, naturella cashewnötter och sötmandel
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 dl chiafrön
  • 0,5-1 dl hela linfrö
  • 2 dl solrosfrö
  • 1 dl pumpakärnor
  • 5 msk naturell kokosolja
  • 2 tsk rent vaniljpulver
  • 2 -3 msk honung efter önskad smak
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl torkade gojibär
  • 1 dl torkade blåbär
  1. Sätt ugnen på 180 grader och varmluft.
  2. Börja med att grovhacka nötterna.
  3. Smörj en långpanna med olja.
  4. Lägg i havregryn i långpannan.
  5. Häll även på de hackade nötterna, fröerna och kokos.
  6. Blanda de torra ingredienserna på plåten.

7. Smält kokosoljan på svag värme tillsammans med honung, vanilj, kanel och kardemumma. 8. Tillsätt det kokande vattnet i grytan och blanda. 9. Fördela den varma kokosblandningen över de torra ingredienserna i långpannan och massera ihop granolan med dina händer så att allt blir bra fördelat.

10. Sätt in plåten i ugnen. 11. Blanda och vänd försiktigt i granolan emellanåt. 12. Sänk temperaturen i ugnen efter ca 15 minuter till 160 grader, se till så att grenolan inte bränns – sänk ytterligare om det behövs. 13. Grädda färdigt tills granolan är helt torr – ta ut den ur ugnen. 14. Tillsätt russin, tranbär, gojibär och blåbär och låt svalna helt. 15. Förvara i tätslutande burk.

Torkade fikon

Skördetid – fortsättning!

Ett rikligt fikonår i år, så förutom fikonmarmeladen, gör jag även torkade fikon som är gott tilltugg, inte bara till julen.

  • Sätt ugnen på 60 grader och varmluft.
  • Plocka färska fina mogna fikon, skölj.
  • Dela dem på hälften och lägg dem på galler.
  • Låt fikonen torka långsamt i ugen, med ugnsluckan öppen en liten springa så att fukten kommer ut.
  • När ikonen börjar kännas lite torra, sänk till 50 grader.
  • Låt fikonen torka helt.
  • Lägg de torkade fikonen t.ex.i helt rena glasburkar och förslut.

Fikonmarmelad

Skördetid!

Hemma hos oss är det nu daglig skörd av tomater, chili och – fikon. Ett trevligt sätt att ta hand om sina fikon är att koka fikonmarmelad – njutbar till en ostbricka eller varför inte ge bort i present!

Dagens fikonskörd – av blandad kvalitet och mognad.

ca 10 små glasburkar

  • Ca 1 kg tvättade och torkade fasta mogna fikon
  • ca 400 g syltsocker
  • 1/2 citron (gärna ekologisk)
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 krm chiliflakes
  1. Skär av skaftet på de sköljda fikonen.
  2. Dela sedan fikonen i mindre bitar i ”marmeladstorlek”
  3. Lägg de delade fikonen i en gryta (ca 5 liters) och häll på kallt vatten så att det precis täcker fikonen.
  4. Tvätta citronen noga och riv sen skalet och pressa citronsaften från halva citronen och häll i grytan med fikonen.
  5. Tillsätt chiliflakes och rosmarin.
  6. Låt det hela koka upp på spisen och låt det därefter koka försiktigt under omrörning i ca 3-4 minuter.
  7. Häll då över sockret och låt koka i ca 10 minuter. Rör om under tiden.
  8. Dags att hälla upp på glasburkar- rena diskade glasburkar (gärna diskmaskin) – sätt dem i 100 graders ugn ca 10 minuter så blir de sterila. Häll upp marmeladen direkt i de varma burkana.