Fikonmarmelad

Skördetid!

Hemma hos oss är det nu daglig skörd av tomater, chili och – fikon. Ett trevligt sätt att ta hand om sina fikon är att koka fikonmarmelad – njutbar till en ostbricka eller varför inte ge bort i present!

Dagens fikonskörd – av blandad kvalitet och mognad.

ca 10 små glasburkar

  • Ca 1 kg tvättade och torkade fasta mogna fikon
  • ca 400 g syltsocker
  • 1/2 citron (gärna ekologisk)
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 krm chiliflakes
  1. Skär av skaftet på de sköljda fikonen.
  2. Dela sedan fikonen i mindre bitar i ”marmeladstorlek”
  3. Lägg de delade fikonen i en gryta (ca 5 liters) och häll på kallt vatten så att det precis täcker fikonen.
  4. Tvätta citronen noga och riv sen skalet och pressa citronsaften från halva citronen och häll i grytan med fikonen.
  5. Tillsätt chiliflakes och rosmarin.
  6. Låt det hela koka upp på spisen och låt det därefter koka försiktigt under omrörning i ca 3-4 minuter.
  7. Häll då över sockret och låt koka i ca 10 minuter. Rör om under tiden.
  8. Dags att hälla upp på glasburkar- rena diskade glasburkar (gärna diskmaskin) – sätt dem i 100 graders ugn ca 10 minuter så blir de sterila. Häll upp marmeladen direkt i de varma burkana.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *