Skördetid!
Hemma hos oss är det nu daglig skörd av tomater, chili och – fikon. Ett trevligt sätt att ta hand om sina fikon är att koka fikonmarmelad – njutbar till en ostbricka eller varför inte ge bort i present!

ca 10 små glasburkar
- Ca 1 kg tvättade och torkade fasta mogna fikon
- ca 400 g syltsocker
- 1/2 citron (gärna ekologisk)
- 2 krm torkad rosmarin
- 1 krm chiliflakes
- Skär av skaftet på de sköljda fikonen.
- Dela sedan fikonen i mindre bitar i ”marmeladstorlek”
- Lägg de delade fikonen i en gryta (ca 5 liters) och häll på kallt vatten så att det precis täcker fikonen.
- Tvätta citronen noga och riv sen skalet och pressa citronsaften från halva citronen och häll i grytan med fikonen.
- Tillsätt chiliflakes och rosmarin.
- Låt det hela koka upp på spisen och låt det därefter koka försiktigt under omrörning i ca 3-4 minuter.
- Häll då över sockret och låt koka i ca 10 minuter. Rör om under tiden.
- Dags att hälla upp på glasburkar- rena diskade glasburkar (gärna diskmaskin) – sätt dem i 100 graders ugn ca 10 minuter så blir de sterila. Häll upp marmeladen direkt i de varma burkana.


