
En riktigt god och mättande granola för nötälskaren, perfekt till frukost eller mellanmål med t.ex. fil eller acai och bär.
Detta receptet fyller en djup långpanna vid tillredning.
- 10 dl havregryn – glutenfria om du vill göra granolan glutenfri
- 5 dl grovt hackade nötter; t.ex. hasselnötter, naturella cashewnötter och sötmandel
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl chiafrön
- 0,5-1 dl hela linfrö
- 2 dl solrosfrö
- 1 dl pumpakärnor
- 5 msk naturell kokosolja
- 2 tsk rent vaniljpulver
- 2 -3 msk honung efter önskad smak
- 1 msk kanel
- 1 msk kardemumma
- 1 dl kokande vatten
- 1 dl russin
- 1 dl torkade tranbär
- 1 dl torkade gojibär
- 1 dl torkade blåbär

- Sätt ugnen på 180 grader och varmluft.
- Börja med att grovhacka nötterna.
- Smörj en långpanna med olja.
- Lägg i havregryn i långpannan.
- Häll även på de hackade nötterna, fröerna och kokos.
- Blanda de torra ingredienserna på plåten.

7. Smält kokosoljan på svag värme tillsammans med honung, vanilj, kanel och kardemumma. 8. Tillsätt det kokande vattnet i grytan och blanda. 9. Fördela den varma kokosblandningen över de torra ingredienserna i långpannan och massera ihop granolan med dina händer så att allt blir bra fördelat.

10. Sätt in plåten i ugnen. 11. Blanda och vänd försiktigt i granolan emellanåt. 12. Sänk temperaturen i ugnen efter ca 15 minuter till 160 grader, se till så att grenolan inte bränns – sänk ytterligare om det behövs. 13. Grädda färdigt tills granolan är helt torr – ta ut den ur ugnen. 14. Tillsätt russin, tranbär, gojibär och blåbär och låt svalna helt. 15. Förvara i tätslutande burk.
