Nötälskarens Grenola

En riktigt god och mättande granola för nötälskaren, perfekt till frukost eller mellanmål med t.ex. fil eller acai och bär.

Detta receptet fyller en djup långpanna vid tillredning.

  • 10 dl havregryn – glutenfria om du vill göra granolan glutenfri
  • 5 dl grovt hackade nötter; t.ex. hasselnötter, naturella cashewnötter och sötmandel
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 dl chiafrön
  • 0,5-1 dl hela linfrö
  • 2 dl solrosfrö
  • 1 dl pumpakärnor
  • 5 msk naturell kokosolja
  • 2 tsk rent vaniljpulver
  • 2 -3 msk honung efter önskad smak
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl torkade gojibär
  • 1 dl torkade blåbär
  1. Sätt ugnen på 180 grader och varmluft.
  2. Börja med att grovhacka nötterna.
  3. Smörj en långpanna med olja.
  4. Lägg i havregryn i långpannan.
  5. Häll även på de hackade nötterna, fröerna och kokos.
  6. Blanda de torra ingredienserna på plåten.

7. Smält kokosoljan på svag värme tillsammans med honung, vanilj, kanel och kardemumma. 8. Tillsätt det kokande vattnet i grytan och blanda. 9. Fördela den varma kokosblandningen över de torra ingredienserna i långpannan och massera ihop granolan med dina händer så att allt blir bra fördelat.

10. Sätt in plåten i ugnen. 11. Blanda och vänd försiktigt i granolan emellanåt. 12. Sänk temperaturen i ugnen efter ca 15 minuter till 160 grader, se till så att grenolan inte bränns – sänk ytterligare om det behövs. 13. Grädda färdigt tills granolan är helt torr – ta ut den ur ugnen. 14. Tillsätt russin, tranbär, gojibär och blåbär och låt svalna helt. 15. Förvara i tätslutande burk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *