Nyttiga Chocolate Chip Cookies (glutenfria)

Hej igen,

Jag har precis tagit ut en sats kakor ur ugnen. Denna gången gjorde jag chocolate chip cookies igen fast ett nyttigare alternativ, dessutom är de glutenfria för dem som inte tål gluten. Iden och receptet är från Niomi Smart som är en youtuber och bloggare. Klicka HÄR för att se hennes video där hon bakar kakorna.

I dessa kakorna är det inget smör (istället använder man det kokosnötsolja och mandelsmör vilket är nyttigare för kroppen). Detta gör receptet nyttigare. Du ska även tänka på att använda mörk choklad istället för mjölkchoklad. Choklad (kakao) är i sig inte onyttigt, det är till och med ganska bra för kroppen, det är fettet och sockret som tillsätts i kakaon som gör chokladen onyttig. Väljer du mörk choklad med hög kakao halt (jag valde 86%) är det alltså mindre tillsatt fett och socker vilket gör chokladen bra för din kropp. Och så vidare till sockret i kakan. Här använder man agave sirap vilket inte egentligen är mycket bättre än vanligt socker men man använder så pass lite så det är inte så onyttigt endå.

Dessa kakorna är inte alls söta i smaken. De är dessutom hyfsat mättande så du nöjer dig med en vilket även är positivt i hälsosyn. Jag tycker absolut att du ska ge dem ett försök för dem är väldigt goda trotts att de inte är så söta 🙂

Receptet är ett engelskt och därför i engelska mått. Jag skriver även upp ingredienserna i engelska mått så får man omvandla så länge man inte har sånna mått. Det är ganska jobbigt för som ni ser så är det inte jämna mått. 1 cup = 2,36 dl. Receptet är för 10-12 st:

 

 • 2 cups mandelmjöl (finmald mandel)
 • 2 msk Kokosolja- med rågor
 • 4-5 Rutor av mörk choklad eller använd choklad knappar
 • 1 msk Agave sirap
 • 1/2 Mosad, mogen banan
 • 1 msk Mandelsmör
 • 1 tsk (teaspoon) Kanel
 • 1/2 tsk Torkad ingefära
 • 1/2 tsk Riven muskotnöt
 • 1/2 tsk Rosa Himalayan Salt (jag använde vanligt koksalt)
 • 1/2 tsk Bakpulver
 1. Sätt ugnen på 170°C
 2. Mosa bananen och hacka chokladen i bitar. En mogen banan gör det enklare att mosa och ger godare smak.
 3. Smält kokosnötsoljan på låg värme i en kastrull. Tillsätt sirap, kryddorna och salt när oljan är smält. Låt stå på låg värme och rör om tills ingredienserna blandat sig med varandra.
 4. Blanda ihop mandelmjölet och bakpulvret i en stor skål. Blanda i bananen, chokladen och mandelmjölet i mjölblandningen.
 5. Häll i kryddoljan och blanda tills allt har blandats.
 6. Ta en matsked fylld med smet och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner dem lite.
 7. Tryck baksidan av en gaffel och på alla kakorna för ett fint mönster på. Låt kakorna vara inne 15 minuter i ugnen.
 8. Ta ut plåten ur ugnen och låt kakorna svalna tills kalla (ca 15 minuter).

IMG_3274 IMG_3275 IMG_3278 IMG_3281 IMG_3282 IMG_3285

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *