Kanel- och Vaniljkransar

Hejsan svejsan!

Veckans fredagens sötsak blir denna veckan torsdagens sötsak. Hinner inte lägga upp i morgon och lägger därför upp den idag! Det blev kanel & vaniljlkransar. Jag valde att göra kransar men du kan lika gärna göra det till bullar eller längder. Receptet blir till 2 kransar, 4 längder, 40 bullar:

  • 150 g smör, rumsvarmt (eller 1 1/2 dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 paket) jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 850 g (ca 1,4 liter) vetemjöl

Fyllning:

  • 300 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 2 msk kardemumma
  • (till vaniljbullar tar du smöret, sockret men 4 msk vaniljsocker istället för kanel och kardemumma)

Till pensling:

  • 1 ägg
  • pärlsocker eller hackad mandel
  1. Värm mjölken till 37°C.
  2. Smula ner jästen i en degskål och blanda i mjölken. Tillsätt smöret (om rumsvarmt- i bitar), sockret och saltet.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
  4. Tillsätt mjölet men spar 1/2 dl till utbakningen.
  5. Arbeta degen kraftigt, ca 10 min för hand tills den känns smidig.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
  7. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
  9. Skär rullen i 10 delar och lägg de med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper om bullar. / Lägg ut de fyra längderna på bakplåtspapper och klipp längst hela. Vik dessa delarna så de viker sig lite över varandra om längder / Lägg två i varsin halvmåne så de tillsammans bildar en cirkel. Klipp runt hela och vik delarna så de ligger över varandra om kransar.
  10. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna/längderna/kransarna mitt i ugnen 5-10 min.

Kanel & kardemummakransar (före och efter ugnen)

IMG_3329 IMG_3330  IMG_3337 IMG_3338

 

Vaniljkransar (före och efter ugnen)

 

IMG_3332 IMG_3342 IMG_3343IMG_3339

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *