Semlor!

Jag vet att det var förra tisdagen det var fettisdagen men bättre sent än aldrig! Denna gången testade jag ett nytt recept och blev riktigt nöjd med resultatet. Receptet blir till ca 20 st:

  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 liter vetemjöl (special om möjligt)

fyllning:

  • 200 g mandelmassa (om du vill göra den själv står receptet till det längre ner)
  • 8-9 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

ev. ett ägg till pensling

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37°C.
  2. Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.
  3. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt! Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/degblandare.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, ca 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om ca 80g. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
  8. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter. Svårt att säga exakt tid på jäsning men tills de blivit minst dubbelt så stora!
  9. Pensla ev, bullarna med ett ägg om du vill ha en gyllenbrun färg på dem.
  10. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225°C i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
  11. När bullarna svalnar helt: skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.
  12. Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
  13. Vispa grädden, ev med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
  14. Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.

Om du vill göra mandelmassan själv (vilket jag gjorde) så är det detta receptet till ca 150-200g :

  • 4 dl skållade och malda mandlar
  • 1 dl rårörsocker
  • 2 msk vatten
  1. Mixa den skållade och malda mandeln tillsammans med sockret i en matberedare. Tillsätt vatten och mixa till en massa.

IMG_3407 IMG_3405 IMG_3406

En reaktion på ”Semlor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *