Drömmar (med glutenfritt alternativ)

Hej!

Denna fredagen gjorde jag drömmar. Jag testade även att göra det glutenfritt och det blev precis lika bra! Däremot är smeten lite annorlunda men efter de varit inne i ugnen så är de perfekta. Det som är så bra med det glutenfria är att det är samma recept men att du byter ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix! Receptet är för 50 drömmar:

 • 100 g mjukt smör
 • 3 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl smaklös olja (jag använde rapsolja)
 • 1 tsk hjortronsalt (går lika bra att byta ut det mot 2 tsk bakpulver)
 • ca 5 dl vetemjöl (jag använde lailas mjölmix – den blåa förpackningen- som glutenfritt alternativ)
 1. Blanda smör, socker och vaniljsocker. Jag valde att nypa smöret med sockret så det blir jämt fördelat men det går lika bra att vispa smöret och sockret med elvisp.
 2. Häll i oljan, lite i taget, så det blir en jämn smet.
 3. Blanda hjortronsaltet (eller bakpulvret) med lite av mjölet och blanda i det i smörblandningen. Tillsätt resten av mjölet.
 4. Dela degen i två delar och rulla båda delarna till korvar. Dela varje ”korv” i 25 bitar (om du gör hela receptet). Rulla varje bit till en boll som du sedan trycker ut lite lätt med baksidan av en sked. Glutenfritt: Den glutenfria degen är lite smetigare än den andra så jag tog ungefär en matsked smet från bunken som jag rullade och la på plåten och tryckte ut med en sked. Jag rullar alltså INTE ut denna degen i 2 delar och skär varje del i 25 bitar utan gör lite som man kan göra med chokladbollar.
 5. Grädda i 150°C över-under värme eller 125°C varmluft i 20 minuter.
 6. Låt svalna på plåten (de kommer vara väldigt porösa när du tar ut dem och de fortfarande är varma. När de svalnar kommer de bli lite fastare och enkla att ta upp utan att de sönderfaller)

IMG_3424 IMG_3427

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *