Kladdkaka med apelsin och chokladkräm

Hej!

Här kommer en riktig dröm om du älskar choklad! Det är en kladdkaka med chokladsmak som gör kakan lite friskare än en vanlig. Chokladkrämen som är på är supergod och kan användas till mycket mer än bara kladdkaka ex glasyr till muffins! Receptet blir till en vanlig ca 21 cm i diameter form (8-10 personer):IMG_3881IMG_3878

  • 300 g smör
  • 6 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 1 dl kakao

Chokladkräm:

  • 100 g smör
  • ½ dl kakao
  • 1 ¼ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk mjölk

Garnering:

  • 75 g mörk choklad
  • rivet skal av apelsin
  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med ca 25 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Smält smöret i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet.
  3. Häll av ¼ av smeten i en skål. Blanda ner apelsinskalet i skålen.
  4. Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen i 30 minuter. Den kommer vara väldigt lös när du tar ut den men den stelnar sen! Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.
  5. Chokladkräm: Skär smöret i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakaon i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.
  6. Lossa kakan från formen och bre över krämen. Skär choklad i flagor med en vass kniv. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.

IMG_3877     IMG_3888IMG_3887

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *