Halloween: spindelkaka

Hej!

Nu är det höst och snart HALLOWEEN! Då tänkte jag det var passande med ett lite ”läskigt” recept nämnligen spindelkakor. Passar perfekt till halloween. Varning: ganska pilligt! Amerikanska mått används i receptet, har du inte dessa finns omvandlare HÄR. Receptet blir till 22 kakor:

IMG_4028

  • 1/2 cup osaltat smör, mjukt
  • 3/4 cup slät jordnötssmör
  • 1/3 cup farinsocker
  • 1/2 cup florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 stort ägg
  • 1 1/4 cup vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 24 runda chokladtryfflar (jag använde Lindt tryffel)
  • 3/4 cup mörk choklad
  • 48 godisögon/eller vit marsipan och choklad
  1. Om du inte har godisögon: Rulla små bollar av marsipan och lägg på ett bakplåtspapper. Smält lite choklad och ta en tandpetare för att göra en pupill på varje marsipanboll. Låt chokladen stelna. Detta kan du göra någon dag innan du gör resten av kakan.
  2. Värm ugnen till 175°C. Ställ fram två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Häll smöret och jordnötssmöret i mixern/bunke och vispa tills slät smet. Tillsätt till farin- och florsockret och vispa pösigt. Häll i vanilj och ägg.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, bakpulver och salt tillsammans i en separat skål. Blanda mjölet med jordnötsmeten.
  5. Rulla degen i 22 bollar (ca 1 1/2 msk per boll), lägg 11 på varje plåt. Grädda i 10 minuter. Ta ut ur ugnen. Använd en mortelstöt för att trycka till en hålighet i mitten på varje kaka. Grädda sedan ytterligare 6-10 minuter, tills de är gyllene.
  6. Packa upp alla chokladtryfflar. När kakorna är ute ur ugnen låt de svalna tills de nästan är vid rumstemperatur (men inte för varma heller) och lägg en tryffel i varje ”hål” i varje kaka. Om kakan är för varm kommer tryffeln smälta. Om kakan är för kall, kommer tryffeln inte fastna.(Du kan också vänta tills kakan är helt kall för att sedan ”limma” fast tryffeln med choklad om du vill vara säker.)
  7. Smält chokladen. Häll i chokladen i en spritspåse. Klippbort en liten del av ett hörn för att skapa ett hål. Spritsa 8 ben på varje kaka, med början från tryffel och sedan kroppen ner.
  8. Använd resten av den smälta chokladen till att ”limma” 2 ögon på varje tryffel spindel. Låt svala tills chokladen är fast .

IMG_4001IMG_3990IMG_3989IMG_3998       IMG_4003IMG_4022IMG_4012

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *