Saffransknyten

Hej!!!

Denna fredagen blir det ännu ett juligt recept, saffransknyten. Receptet jag tog det från sa att det skulle bli kransar men trotts att jag gjorde precis som receptet sa så jäste självklart kransarna mycket mer i ugnen vilket ledde till knyten istället för kransar. Men lika gott är det oavsett form och trotts att det inte är kransar ser de riktigt häftiga ut. Receptet är från tidningen Damernasvärld. Det blir 2 st:

 • 50 g jäst
 • 1 g saffran
 • 100 g smör
 • 3 dl mjölk
 • 2 dl grädde
 • 1,5 dl strösocker
 • 0.5 tsk salt
 • 16 dl vetemjöl

Fyllning:

 • 150 g rumstempererat smör
 • 100 g mandelmassa
 • 2 tsk kardemumma
 • 2-3 msk apelsinsaft
 • skal från en halv apelsin
 • 100 g vitchoklad

Sockerlag:

 • 1 dl vatten
 • 1 dl socker

Pensling:

 • 1 ägg

Garnering:

 • 2 msk strösocker
 • 1 msk mortlade kardemummakärnor
 1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med en matsked socker. Smält smöret med saffranet. Häll i mjölken och grädden, värm till 37 grader. Häll smörvätskan över jästen och rör runt tills den löses upp. Tips! Häll bara i lite vätska över jästen, när jästen är upplöst, häll över resten av vätskan.
 2. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek (ca 40 minuter).
 3. Blanda smör, mandelmassa, kardemumma, apelsinsaft och rivet skal från en halv apelsin. Rör till en jämn massa.
 4. Värm ugnen till 200°. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Dela degen i två delar och kavla ut dem till två 0.5 cm tjocka rektanglar. Bred på smörfyllningen, hälften på varje. Riv vit  choklad över fyllningen. Rulla ihop rektanglarna till varsin rulle och skär dem mitt itu på längden (kolla bilder nedan), men skär inte igenom helt upptill. Tvista sen ihop rullarna och böj till två kransar.
 5. Låt kransarna jäsa i 30 minuter under bakduk.
 6. Koka socker och vatten till sockerlag.
 7. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över socker och kardemumma. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills de fått fin gyllende färg. Penslade gräddade kransarna med lite sockerlag för att behålla saftigheten. Strö eventuellt över lite mer kardemumma och socker.

IMG_4089IMG_4090IMG_4092IMG_4108IMG_4135 IMG_4134

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *