Saffransbullar

Hej hej!

Så nära jul nu!!! Självklart fortsätter jag med mina juliga kakor. Denna bullen kommer från samma tidning som pepparkaksdrömmarna gjorde men påminner en del om saffranskransen.  Ska jag vara ärligt tycker jag faktiskt att dessa är godare än kransen men det kan bero på att jag älskar hallon och det finns i denna bullen. Ett helt nytt sätt att hantera en lussekattsdeg! Vill ni bara göra vanliga lussebullar finns recept på det HÄR. Detta receptet blir till ca 25 bullar:

IMG_4201

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 paket saffran (1 g)
  • 100 g smör
  • 2 krm salt
  • 12-13 dl vetemjöl

fyllning:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 200 g hallon (i receptet står det färska men jag använde frysta o tinade dem för nu på vintern är det svårt att hitta färska. Det funkar lika bra med frysta!)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg till pensling

kristyr:

  • 1 äggvita
  • 2 1/2 dl florsocker
  • florsocker att pudra ovanpå
  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker, smör och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt saltet.
  2. Häll i mjöl, lite i taget under omrörning. Arbeta degen för hand i ca 10 minuter eller 5 min     uter med degblandare. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  3. Kavla ut degen på en mjölad bänk, till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv över mandelmassan. Fördela hallonen ovanpå, strö på socker och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar, ca 4 cm och lägg  i stora muffinsformar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Kristyr: Vispa äggvita och florsocker med elvisp tills det är riktigt vitt. När bullarna svalnar, ringla över kristyren och pudra med florsocker.IMG_4189IMG_4196IMG_4200IMG_4208

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *