7 sorters kakor till julbordet

Hej!

GOD JUL så här en dag i efterskott! I går var det julafton och jag och min kusin bakade massor av kakor. Tänkte ge dig recept på dessa kakorna. Du kanske vill göra dem till nästa jul och vissa kakor kan du göra vilken tid på året som helst! 5 av 7 kakor är glutenfria! Vissa foton är tagna av min kusin, andra av mig!

IMG_5030

 

 

Kaka 1 – Chokladdoppade kolakakor

Dessa kakorna gjorde jag och ni hittar receptet till dem HÄR. Jag ville göra något extra och doppade dem i choklad men vill du hellre kan du bara servera dem som de är.

  • När dina kolakakor svalnat smälter du 100 g choklad. När chokladen är smält häll den i ett glas eller en mugg för att sedan doppa kolakakan i choklad.
  • Lägg färdiga kakor på bakplåtspapper och låt stå svalt tills chokladen stelnat.

IMG_5038

Kaka 2 – Makroner

Denna kakan gjorde min kusin. Den är glutenfri! Hon valde att göra tre smaker; jordgubb, vanilj och kanel. I receptet skriver jag ett grundrecept för smörkrämen och så får ni smaksätta hur ni vill. Det blir ca 25 st och receptet på själva marängen är från Risenta medan smörkrämen är mitt vanliga glasyrrecept.

  • 125 g mandelmjöl
  • 225 g florsocker
  • 4 äggvitor
  • 25 g socker
  • ev smaksättning/färgsättning

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • ev karamellfärg
  • ev smaksättning ex kakao, kanel….
  1. Separera äggvitorna, låt dem stå i rumstemperatur över natten.
  2. Häll mandelmjölet i en torr bunke.
  3. Sikta ner florsockret, blanda noga.
  4. Vispa äggvitorna hårt i en separat bunke tills den går att vända upp och ner.
  5. Vispa i sockret i äggvitesmeten, lite i taget.
  6. Vänd försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen.
  7. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!
  8. Grädda i 160° i 10-12 minuter.
  9. Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något.
  10. Rör ihop smörkrämen med valfri smaksättning, spritsa eller bred ut den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt.

IMG_5037

Kaka 3 – Smälta snögubbar

Dessa gjorde också min kusin. Vill du göra dem glutenfria kan du använda en glutenfrikaka som botten istället. Kakan är inspirerad av Zoellas video. För 10 st:

  • 10 digestivekakor (eller annan kaka)
  • 10 marshmallows
  • 3 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • karamellfärg, svart och rött
  1. Blanda florsocker med vatten till en glasyr. Lägg över lite i två separata skålar. Blanda i röd karamellfärg i ena och svart i andra.
  2. Bred på ett lager av den vita glasyren på kakan i formen av en ”smält snögubbe”.
  3. Ta en marshmallow och använd den svarta glasyren för att göra ögon och mun. Ta den röda/orangea glasyren till näsa.
  4. Sätt fast marshmallown på glasyren på kakan.
  5. Rita armar och knappar med den svarta glasyren på kakan.

IMG_4242

Kaka 4 – Choklad- och polkagrishjärtan

Dessa är glutenfria och gjordes av min kusin. Receptet är taget från samma video som förra receptet hade. För 10 st:

  • 20 polkagriskäppar
  • 200 g choklad (vit/mjölk/mörkchoklad – vad du vill)
  • Strössel
  1. Lägg 2 polkagriskäppar på ett bakplåtspapper i hjärtform.
  2. Smält chokladen och häll den mellan polkagrisarna så du ”fyller” hjärtat.
  3. Strö på lite strössel och låt stå kallt tills chokladen stelnat.

IMG_5039

Kaka 5 – Julgransmaränger

Dessa gjorde jag. Även dessa är glutenfria. Vill du inte ha dem till jul kan du hoppa över strösslet och karamellfärgen så får du endast fina maränger. Ca 25 st:

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • ev karamellfärg och strössel
  1. Häll vatten i botten på en kastrull. Sätt en skål, gärna med rund botten, ovanpå som täcker kastrullen.
  2. Blanda äggvitor och socker i den rena skålen. Låt vattnet sjuda och vispa tills smeten är fast. Blanda ev i karamellfärg. Pröva att en marängtopp håller formen.
  3. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme eller tills de är lätta och spröda.

IMG_5036

Kaka 6 – Snögubbs cupcake

Dessa gjorde jag och de är glutenfria. Vill du göra de till andra tillfällen kan du göra lika dant men hoppa över snögubben. Receptet blir till 10 cupcakes:

  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • rivet skal av en halv citron
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1/2 tsk bakpulver.

Frosting:

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Marsipanfigurer:

  • Marsipan
  • svart och röd karamellfärg
  1. Ställ muffinsformar på en plåt. Rör samman smör med florsocker.
  2. Tillsätt citronskal och ägg.
  3. Rör i potatismjölet blandat med bakpulvret.
  4. Häll smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 10 i 200°C.
  5. Rör ihop frostingen.
  6. Rulla tre olika stora bollar. Sätt ihop till en snögubbe. Ta en tandpetare och doppa i karamellfärg för att rita knappar, ögon och näsa.
  7. Spritsa frostingen på muffinsarna när de svalnat och sätt en snögubbe på toppen av varje cupcake.

IMG_4249

Kaka 7 – sugar cookie

Den sista är även gjord av min kusin och är inte glutenfri. Den är precis som två andra tagna från Zoella men denna från hennes blogg.

 

 

 

 

 

  • 140g Florsocker
  • 1tsk Vaniljsocker
  • 1 Äggula
  • 250g Smör (skuren i små bitar)
  • 375g mjöl

Glasyr:

  •  225g Florsocker
  • 1 äggvita
  • Kallt vatten
  1. Värm ugnen till 190°C. Blanda ihop smör, florsocker, vanilj och äggula, lägg äggvitan åt sidan då du kommer att använda den senare!
  2. Blanda ihop smeten tills allt är blandat samman, lägg sedan till mjöl. Lägg i mjölet lite i taget tills det är allt samman till en deg. Svep in degen i plastfolie och kyl den i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  3. Häll ut lite mjöl på en bänkskivan och rulla ut degen med en brödkavel. Använd pepparkaksformar för att trycka ut former och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  4. Ställ in plåten i ugnen och grädda i ca 10 till 12 minuter tills de är lätt gyllenbruna. Plocka av kakorna från plåten och låt de svalna.
  5. Medan du väntar på dem att svalna helt, gör glasyren. Blanda ihop florsocker med äggvita, och tillsätt en tesked i taget av kallt vatten om det känns för tjock. Häll upp i en spritspåse med ett tunt munstycke, och spritsa på de helt kylda kakor. Du kan sedan dekorera med strössel eller vad du vill.

IMG_5040

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *